Krokodillenmummie vol met kleintjes

Het Rijksmuseum van Oudheden was compleet verrast toen aan het licht kwam dat er in de 2500 jaar oude mummie van een drie meter lange krokodil maar liefst vijftig gemummificeerde babykrokodillen verborgen zaten. De ontdekking werd gedaan in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar de krokodil werd gescand met hoogwaardige CT-apparatuur. Dat was nodig om het dier driedimensionaal zichtbaar te kunnen maken voor bezoekers van de nieuwe Egypte-zalen in het museum. Zij kunnen het dier en de babykrokodillen nu met een touch screen bekijken.

Verschillende generaties onder de windsels

In 1996 toonde een CT-scan al aan dat er niet alleen n grote krokodil, maar ook nog twee jonge krokodillen onder de windsels zaten. In 2015 werden de vijftig baby’s gedetecteerd. De egyptologen van het museum vermoeden dat de verschillende krokodillengeneraties samen zijn gemummificeerd ter verwijzing naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Mogelijk waren er tijdens de mummificatie geen grote krokodillen voorhanden om aan de goden te offeren. De twee jonge gemummificeerde krokodillen zijn met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw namelijk zo bij elkaar gevoegd dat ze op een reuzenkrokodil lijken.

Eerbewijs aan god Sobek

In de Late Periode (722-332 v.Chr.) en de Grieks-Romeinse tijd (332 v.Chr.-200 na Chr.) mummificeerden de oude Egyptenaren allerlei diersoorten, meestal als eerbewijs aan een god die zich in het dierenlichaam kon manifesteren. Zo dienden krokodillen als geschenk voor de god Sobek. Heel soms stopten ze babykrokodillen of eieren op de rug of in de bek. De egyptologen waren opgetogen over de bijzondere vondst. “Toen we aan dit project begonnen, verwachtten we eigenlijk geen nieuwe ontdekkingen. De mummie was immers al eerder gescand. Dat er met high-tech 3D-scans en een interactieve visualisatie zo veel babykrokodillen ontdekt werden, was een grote verrassing, ook in wetenschappelijk opzicht.”

Te zien op touch screen

Museumbezoekers kunnen de krokodillenmummie en trouwens ook een mensenmummie met een interactief computerprogramma laagje voor laagje op het touch screen bekijken. Zo kan er informatie worden verkregen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces. Ook zijn er tussen de windsels van de mummies amuletten in 3D te zien.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen