Green Key-duurzaamheidskeurmerk

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft sinds 2021 het Green Key-duurzaamheidskeurmerk, niveau goud. Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Dit keurmerk laat zien dat we met onze hele organisatie ons best doen om de impact van onze onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaan we een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Op deze pagina kunt u lezen wat we tot nu toe bereikt hebben en wat we van plan zijn.

Gas en energie

Ondanks onze monumentale panden en de noodzaak om de temperatuur en luchtvochtigheid constant te houden voor de collectie, blijft ons gas- en energieverbruik gemiddeld dalen. We streven naar een grote vermindering in de komende dertig jaar. Dit bereiken we door goed onderhoud van installaties, vervanging door nieuwe zuinige apparatuur waar mogelijk, en nauwkeurige monitoring van het klimaat in het gebouw. Zo wordt er nooit meer verbruikt dan noodzakelijk. Bijna alle verlichting, ook die van de vitrines, is zuinige ledverlichting die elke avond centraal wordt uitgeschakeld. In veel van de kantoren en toiletten gaat het licht aan met een bewegingssensor. Onze stroom is binnen Europa opgewekte wind- of zonne-energie en ons gas wordt CO2-gecompenseerd. We beperken het watergebruik van de toiletten en kranen.

Eten en drinken

De meeste groente en fruit in ons café is biologisch, net als de melk in het koffiezetapparaat en een aantal andere producten zoals sappen en koeken. De koffiebonen hebben het keurmerk UTZ Certified en de thee heeft het Rainforest Alliance-keurmerk. Een groot deel van het assortiment is vegetarisch en op verzoek is veganistisch eten geen probleem. Het vlees dat wel geserveerd wordt, heeft minstens één Beter Leven-ster. Het museumcafé gebruikt zo min mogelijk wegwerpartikelen en mono-verpakkingen. Voor de personeelskantine worden koffie, thee, en andere artikelen duurzaam ingekocht waar dat kan.

Green Key

Schoonmaak en verbruiksartikelen

In het museum en op kantoor wordt schoongemaakt op een milieuvriendelijke wijze: alle schoonmaakmiddelen hebben een milieukeurmerk en we gebruiken er niet meer van dan nodig. De meeste verbruiksartikelen, zoals pennen, post-its, en andere kantoorartikelen, hebben een milieukeurmerk. We streven ernaar zo min mogelijk papier te gebruiken. Al het papier dat we inkopen, heeft een milieukeurmerk.

Afval

Ons afval wordt nu opgehaald en gescheiden door een derde partij. Zelf scheiden we een deel van het afval, maar nog te weinig. In 2021 en 2022 gaan we een analyse maken van onze afvalstromen. Dit heeft twee doelen: we willen onderzoeken op welke manier we onze afvalproductie kunnen verminderen én hoe we het beter kunnen recyclen.

Leveranciers en transport

Voordat we een samenwerking met een andere partij aangaan, inventariseren we wat hun duurzaamheidsbeleid is. We geven de voorkeur aan samenwerking met leveranciers die zelf ook serieus en controleerbaar bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo dragen we bij aan de uitbreiding van bewustwording van duurzaamheid in de hele keten van organisaties.

Maatschappelijke waarde

We vinden het belangrijk dat het museum toegankelijk is voor iedereen. Daarom is sinds 2018 een bezoek aan het museum gratis voor alle schoolklassen uit het primair onderwijs. We organiseren regelmatig culturele activiteiten die voor een klein bedrag (of soms gratis) te bezoeken zijn en stellen onze zalen beschikbaar voor volwassenenonderwijs, lezingen van andere organisaties, of andere culturele evenementen. Een rolstoel of scootmobiel is geen bezwaar bij bezoek en binnenkort bieden we rondleidingen voor slechtzienden aan.

Kapel Hetepherachty kalveren duurzaamheid

Een van de vele afbeeldingen op de muren van de Egyptische kapel van Hetepherachty (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)