Zoeken in de catalogus

Via onderstaand zoekveld kunt u meer dan 30.000 titels in de bibliotheekcatalogus van het Rijksmuseum van Oudheden vinden. Als u vooraf al weet welke boeken u wilt inzien, dan kunt u dat doorgeven via of 071 – 5163 159 (tijdens openingstijden, zie onder). De medewerkers van de bibliotheek leggen de boeken dan voor u klaar. Noteer vooral de signatuur in het geval u boeken aan wilt vragen.

  De bibliotheek bezoeken

  Bent u student, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd in de oudheid? Kom dan eens kijken in de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier treft u een rijke collectie van meer dan 30.000 boeken, tijdschriften, overdrukken, oude drukken en veilingcatalogi. Titels uit alle verzamelgebieden van het museum zijn beschikbaar: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500).

  • Beheer: Mariëlle Bulsink, bibliothecaris en archivaris van het museum. Voor meer informatie kunt u contact met haar opnemen: stuur een bericht of bel 071 – 5163 124.
  • Bezoekadres: Papengracht 30 (het kantoorgebouw achter het museum), 2311 TX Leiden
  • Open: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur
  • Zomervakantie: bibliotheek gesloten van 16 juli t/m 23 augustus 2024

  Boeken alleen ter plekke in te zien

  Een groep betrokken vrijwilligers zet zich sinds 2008 in om de bibliotheek op orde te houden en bezoekers te ontvangen. Iedereen is welkom in de bibliotheek, toegang en gebruik van de boeken en tijdschriften zijn gratis. U kunt ze in de bibliotheek raadplegen. Er worden geen boeken uitgeleend. De mogelijkheden om kopieën te maken zijn beperkt, maar het maken van foto’s is toegestaan. Vergeet niet bij uw bezoek een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

  Groeiende collectie

  De bibliotheekcollectie groeit door aankopen en schenkingen. De aandachtspunten bij het verwerven van boeken zijn:

  • Publicaties die gerelateerd zijn aan het onderzoek van de conservatoren.
  • Publicaties over materiële cultuur, bijvoorbeeld museum- en tentoonstellingscatalogi, gerelateerd aan de collecties van het museum.
  • Publicaties over de receptie van de oudheid.
  • Oude drukken van vóór 1850, die een historische band met het museum hebben maar niet (meer) deel uitmaken van de collectie. Bijvoorbeeld titels uit de bibliotheek van Caspar Reuvens, oprichter van het Rijksmuseum van Oudheden.

  Boeken die zijn gepubliceerd vóór 1900 kunt u helaas niet kopiëren of scannen. Foto’s maken (zonder flits) mag wel.