Zoeken in de catalogus
Via de zoekvelden kunt u bijna 30.000 titels in de bibliotheekcatalogus vinden. Noteer vooral de signatuur in het geval u boeken aan wilt vragen.
- Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van een woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: rom*
- Let op: diakritische tekens (bijvoorbeeld het ‘dakje’ (â), de trema (ä), een accent (à), de cedille (ç), etc.) worden in dit zoekprogramma helaas niet herkend wanneer u tekst kopieert en in de zoekvelden ‘plakt’. De catalogus geeft dan geen treffers. Als u deze tekens rechtstreeks intypt, zal het geen problemen geven.
- Gebruik een browser die up-to-date is; met Internet Explorer werkt de collectiezoeker niet goed meer.
Bent u student, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd in de oudheid? Kom dan eens kijken in de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier treft u een rijke collectie van ruim 27.000 boeken, tijdschriften, overdrukken, oude drukken en veilingcatalogi. Titels uit alle verzamelgebieden van het museum zijn beschikbaar: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500).
De bibliotheek bezoeken
- Bezoekadres: Papengracht 30 (het dienstgebouw achter het museum), 2311 TX Leiden
- De museumbibliotheek is momenteel gesloten in verband met de huidige corona-maatregelen
Boeken alleen ter plekke in te zien
Een groep betrokken vrijwilligers zet zich sinds 2008 in om de bibliotheek op orde te houden en bezoekers te ontvangen. Iedereen is welkom in de bibliotheek, toegang en gebruik van de boeken en tijdschriften zijn gratis. U kunt ze in de bibliotheek raadplegen. Er worden geen boeken uitgeleend. De mogelijkheden om kopieën te maken zijn beperkt, maar het maken van foto’s is toegestaan. Vergeet niet bij uw bezoek een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Groeiende collectie
De bibliotheekcollectie groeit door aankopen en schenkingen. De aandachtspunten bij het verwerven van boeken zijn:
- Publicaties die gerelateerd zijn aan het onderzoek van de conservatoren.
- Publicaties over materiële cultuur, bijvoorbeeld museum- en tentoonstellingscatalogi, gerelateerd aan de collecties van het museum.
- Publicaties over de receptie van de oudheid.
- Oude drukken van vóór 1850, die een historische band met het museum hebben maar niet (meer) deel uitmaken van de collectie. Bijvoorbeeld titels uit de bibliotheek van Caspar Reuvens, oprichter van het Rijksmuseum van Oudheden.
Boeken die zijn gepubliceerd vóór 1900 kunt u helaas niet kopiëren of scannen. Foto’s maken (zonder flits) mag wel.