Primair onderwijs

Voor alle leerjaren (groep 1 t/m 8) in het primair onderwijs hebben we bijzondere schoolprogramma’s die de leerlingen dichter bij het verleden brengen. Een bezoek aan het museum is gratis voor basisscholen. We ontvangen jullie graag in het museum, maar je kunt ook een livestream-rondleiding voor in de klas reserveren. In het schooljaar 2022-2023 ontvangen we schoolklassen van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Reserveren is verplicht

Lees meer
Onderwijs Kinderen Nederland Romeinse tijd Museumles Romeinen

Voortgezet onderwijs

Een bezoek aan het museum is gratis voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Onze interactieve rondleidingen, museumlessen, workshops en livestream-programma’s worden gegeven door ervaren museumdocenten. We hebben programma’s ontwikkeld voor diverse leerlagen en -jaren. Zelf doen en ontdekken, en samenwerken staan centraal. We zien uw leerlingen graag in het museum, maar u kunt ook een livestream-rondleiding voor in de klas boeken. We ontvangen schoolklassen van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Reserveren is verplicht.

 

Lees meer
Museumles Kunstkeuzes in het museum VO

Middelbaar beroepsonderwijs

Een bezoek aan het museum is gratis voor mbo-klassen. We hebben een aanbod van educatieve programma’s dat specifiek ontwikkeld is voor mbo-studenten, in samenwerking met docenten en studenten zelf. De programma’s sluiten aan bij de opleidingen en belevingswereld van de studenten en worden begeleid door ervaren museumdocenten. Zelf aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staat centraal.

Lees meer
Studenten Middelbaar Onderwijs Romeinen

Hoger onderwijs

Trainingsorganisatie History@work biedt een workshop kritisch denken in het Rijksmuseum van Oudheden. We spelen het spel Wat is dát? met voorwerpen uit het museum. Hierbij ervaren studenten van het hbo en wo hoe snel mensen aannames doen en hoe makkelijk we denkfouten maken. Kritisch denken blijkt iets te zijn waar je moeite voor moet doen. Reserveren is verplicht.

Lees meer over de workshop 'Kritisch denken'
Workshop kritisch denken Dodecaëder

NT2

Cursisten NT2 (taalniveau A1-B1, ook alfa-groepen) kunnen een interactieve rondleiding volgen over de vaste tentoonstelling Egypte of Romeinen. De rondleider houdt rekening met het taalniveau van de cursisten en laat hen via kijk- en tekenopdrachten kennismaken met de voorwerpen in het museum.

Meer informatie en rondleiding reseveren
Vaste tentoonstelling Egypte mummiekisten

Speciaal onderwijs

Voor leerlingen in het speciaal onderwijs kunnen we samen bestaande programma’s aanpassen en op maat maken voor jouw leerlingen. Hiervoor kun je contact opnemen met de servicedesk van het museum. Nieuw is de interactieve workshop Ontdek het oude Egypte, voor leerlingen met een visuele beperking, voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor de klassen 1 t/m 4 van het voortgezet onderwijs.

  • Voor meer informatie over de mogelijkheden, bel 071 – 5163 163 of mail:
Lees meer over de workshop 'Ontdek het oude Egypte'
Visuele beperking blinden en slechtzienden beleef

Volwassenenonderwijs

Bij het aanbod van educatieve programma’s voor het volwassenenonderwijs werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met diverse culturele partners. Het museum faciliteert de praktische gang van zaken op cursusdagen. De verantwoordelijkheid voor aanbod en inhoud, en de afhandeling van inschrijving en betaling ligt bij de diverse cursusorganisaties zelf. Het museum biedt daarnaast zelf twee interactieve NT2-rondleidingen aan.

Lees meer
Huldiging Horemheb Egypte