Topstukken

Alle topstukken

Collectiezoeker

Meer dan 140.000 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kunt u online bekijken via de collectiezoeker. De database wordt maandelijks uitgebreid en omvat objecten uit alle verzamelgebieden van het museum: het oude Egypte en Nubië, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500).

Zoeken in de collectie
Fibula's Collectie Collectiezoeker middeleeuwen

3D-objecten

Een kleine selectie van objecten uit onze collectie is de afgelopen jaren gescand voor 3D-weergave op het internationale 3D-platform Sketchfab. Deze ruim vijftig voorwerpen zijn ook hier te zien. Bekijk de kruinen van Maya en Merit, of vergelijk alle kanten van een Griekse vaas met elkaar. Er is ook een full screen- en VR-modus beschikbaar.

Bekijk het overzicht met 3D-objecten
3D-objecten

Blog

De blogposts worden geschreven door onze wetenschappelijke staf en gaan over archeologie, het museum en onze collectie. De conservatoren nemen specifieke onderwerpen uit hun vakgebied onder de loep, gaan dieper in op de museumcollectie, of reageren op actuele gebeurtenissen in de archeologische wereld. De restauratoren leggen uit hoe hun werk in elkaar steekt en welke projecten ze uitvoeren.

Lees alle blogposts
Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

Herkomst van de collectie

Net als andere musea krijgt het Rijksmuseum van Oudheden steeds vaker vragen uit de samenleving over de herkomst van de museumcollectie, het eigendomsrecht van objecten en het beheren en tentoonstellen van menselijke resten. Op deze pagina’s zetten we de meest gestelde vragen hierover op een rij, voorzien van ons antwoord. Ook leest u meer over de betekenis van wetten, voorschriften en termen die in de wereld van musea en erfgoed worden gebruikt.

Lees meer
Apollo

Bruiklenen voor musea

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert een omvangrijke collectie archeologische objecten. Het museum leent die voorwerpen graag uit, want het is nu eenmaal onmogelijk om alles zelf te laten zien. In principe kunnen alleen geregistreerde musea voorwerpen uit de collectie lenen, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen. Aan het lenen van objecten is wel een aantal voorwaarden verbonden.

Bruiklenen aanvragen
Ruurd Halbertsma depot

Onder ons

Met het project Onder ons brengt het Rijksmuseum van Oudheden tussen 2023 en 2027 tien tentoonstellingen naar tien musea in Nederland. Veel archeologische vondsten zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het Rijksmuseum van Oudheden in de rijkscollectie ondergebracht en vormen onderdeel van het nationale archeologische verhaal. Onder ons zorgt ervoor dat de nationale collectie voor en door het hele land kan worden bewonderd.

Lees meer
Logo Onder ons