Zwaard van Ommerschans

Nederland prehistorie

Het bronzen zwaard van Ommerschans is een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Het werd eind negentiende eeuw gevonden, dicht bij de Ommerschans, een voormalig vestingwerk in het noorden van Overijssel. Later verhuisde het voorwerp met de eigenaren mee naar Duitsland. Al vanaf 1927 deed het Rijksmuseum van Oudheden vergeefse pogingen om het zwaard aan te kopen. In juli 2017 is dat uiteindelijk gelukt: het zwaard werd aangekocht bij veilinghuis Christie’s in Londen.
Het zwaard van Ommerschans is een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.). De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar. Bovendien zijn ze niet geslepen. Het gaat om geïdealiseerde, ceremoniële zwaarden, die wellicht zelfs als religieus voorwerp dienden. Ze moesten indruk maken door hun esthetische schoonheid en enorme formaat.
Waarschijnlijk zijn de zwaarden door een en dezelfde meester-bronsgieter gemaakt. Alle zes getuigen ze van de absolute top in de kunst van het bronsgieten. Ze zijn vrijwel identiek en raakten al in de prehistorie verspreid over Engeland, Frankrijk en Nederland. Het zwaard van Ommerschans is van de zes het meest indrukwekkende, gave en wetenschappelijk meest interessante exemplaar. De andere vijf behoren tot de topstukken in de nationale collecties van o.a. het British Museum. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft sinds 2005 het enige kleinere exemplaar uit de groep in de collectie, een zwaard dat in 1947 bij Nieuwegein (Utrecht) in een oude rivierarm van de Rijn is gevonden.

Details

Afmetingen: L. 68,3 cm, B. 18,6 cm, D. 0,8 cm, gew. 2,813 kg
Materiaal: metaal ; brons
Periode: prehistorie 1500-1350 v.Chr.
Vindplaats: Nederland, Overijssel, Ommen, Ommen, Ommerschans
Verwerving: overdracht 2017 juli
Inventarisnummer: d 2017/7.1

Relevante topstukken

Alle topstukken