Zwaard van Ommerschans

Nederland prehistorie

Het bronzen zwaard van Ommerschans is een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Het werd eind negentiende eeuw gevonden, dicht bij de Ommerschans, een voormalig vestingwerk in het noorden van Overijssel. Later verhuisde het voorwerp met de eigenaren mee naar Duitsland. Al vanaf 1927 deed het Rijksmuseum van Oudheden vergeefse pogingen om het zwaard aan te kopen. In juli 2017 is dat uiteindelijk gelukt: het zwaard werd aangekocht bij veilinghuis Christie's in Londen. Het zwaard van Ommerschans is een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden' uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.). De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar. Bovendien zijn ze niet geslepen. Het gaat om geïdealiseerde, ceremoniële zwaarden, die wellicht zelfs als religieus voorwerp dienden. Ze moesten indruk maken door hun esthetische schoonheid en enorme formaat. Waarschijnlijk zijn de zwaarden door een en dezelfde meester-bronsgieter gemaakt. Alle zes getuigen ze van de absolute top in de kunst van het bronsgieten. Ze zijn vrijwel identiek en raakten al in de prehistorie verspreid over Engeland, Frankrijk en Nederland. Het zwaard van Ommerschans is van de zes het meest indrukwekkende, gave en wetenschappelijk meest interessante exemplaar. De andere vijf behoren tot de topstukken in de nationale collecties van o.a. het British Museum. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft sinds 2005 het enige kleinere exemplaar uit de groep in de collectie, een zwaard dat in 1947 bij Nieuwegein (Utrecht) in een oude rivierarm van de Rijn is gevonden.

Het zwaard van Ommerschans dateert uit de periode 1500-1350 v.Chr. (de bronstijd in Nederland), is bijna 70 cm lang en weegt bijna 3 kilo. Een handgreep ontbreekt, het is nooit geslepen en het is uitzonderlijk mooi versierd met een symmetrisch lijnenpatroon. Het is een pronkstuk, niet geschikt of bedoeld om als wapen te gebruiken. Onderzoek naar de productiemethode heeft aangetoond dat veel kennis en vakmanschap vereist waren om een dergelijk resultaat te bereiken. Er zijn in Europa in totaal slechts zes van zulke ‘zwaarden’ ontdekt: twee in Engeland, twee in Frankrijk en twee in Nederland (deze uit Ommerschans en nog een in Jutphaas bij Utrecht). Ze zijn wat betreft formaat, vorm en versieringspatroon vrijwel identiek, wat erop wijst dat ze ooit allemaal op dezelfde plek zijn vervaardigd.

Het zwaard werd in 1896 gevonden in een veengebied bij Ommerschans (Overijssel) samen met andere voorwerpen. Het gaat om een ‘depotvondst’, een groep objecten die bewust samen in het landschap achtergelaten is. Waarom deze voorwerpen samen zijn achtergelaten is onduidelijk. Het deponeren van voorwerpen, vaak op bijzondere plaatsen zoals rivieren, vennen en moerassen, komt in de prehistorie en zeker de bronstijd vaker voor. Het was een rituele handeling waarbij uitzonderlijke voorwerpen geofferd werden aan goden of andere machten. Mogelijk was de aanleiding voor dit specifieke offer de oprukkende veengroei rondom de vindplaats die hogere delen, verbindingsroutes en dus levensaders in de bronstijd bedreigde.

Het zwaard is in 2017 aangekocht op een veiling van Christie’s in Londen.

Deze tekst is geschreven in 2024 en is gebaseerd op: Amkreutz en van der Vaart-Verschoof (red.), Bronstijd, 2024, p.140. Willemsen (red.), Topstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden, 2020, p.207.

Details

Afmetingen: L. 68,3 cm, B. 18,6 cm, D. 0,8 cm, gew. 2,813 kg
Materiaal: metaal ; brons
Periode: prehistorie 1500-1350 v.Chr.
Vindplaats: Nederland, Overijssel, Ommen, Ommen, Ommerschans
Verwerving: overdracht 2017 juli
Inventarisnummer: d 2017/7.1

Relevante topstukken

Alle topstukken