Mummiekist van Peftjaoeneith

Egypte en Nubië

De mummiekist van Peftjaoeneith is een van de mooiste in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De kist is gemaakt van ongewoon dik en zwaar hout en is prachtig beschilderd in vele kleuren. In het houtarme Egypte zal deze kist een fortuin gekost hebben. Maar Peftjaoeneith was dan ook iemand met een belangrijke functie: inspecteur van de tempeldomeinen.

Het deksel toont diverse godenfiguren en teksten uit het dodenboek. Op de binnenkant van het deksel staat de hemelgodin Noet, met een zwart lichaam dat met sterren is bezaaid. Aan de zijkant staan afbeeldingen van de twaalf uren van dag en nacht.

Veel afbeeldingen en tekens op mummiekisten verwijzen naar de wederopstanding na de dood. Zo is Peftjaoeneith afgebeeld met een groen gezicht, de kleur die symbool staat voor plantengroei en nieuw leven. Ook de pruik en de baard verwijzen naar het feit dat de overledene, net als de god Osiris, de dood reeds heeft overwonnen. Rond de schouders van de kist ligt een schitterende bloemenkraag, met veel verzorgde details. Een belangrijk element in dit soort kragen op mummiekisten is de lotusbloem, eveneens een teken van opstanding.

Details

Afmetingen: 36 x 63 x 240 cm
Materiaal: hout ; polychromie
Periode: Late Periode ; 26e dynastie ca. 650 v.Chr.
Vindplaats: Egypte, Sakkara (?)
Verwerving: aankoop 1829 januari
Inventarisnummer: AMM 5-e

Relevante topstukken

Alle topstukken