Sakkara (Egypte)

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een project uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. In 2015 voegde het Museo Egizio uit Turijn zich als officiële partner bij het project. Het opgravingsteam staat momenteel onder leiding van dr. Daniel Soliman, conservator van de Egyptische en Nubische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio, Turijn.

Lees meer
Opgravingsprojecten Opgraving Sakkara Lara Weiss

Hazerswoude (Zuid-Holland)

Archeologen van Vestigia BV en het Rijksmuseum van Oudheden hebben in november 2021 bij Hazerswoude een Romeinse houten dam opgegraven. De dam ligt langs de verdedigingslinie van de Romeinse grens (limes), tussen de Romeinse forten van Leiden en Alphen aan den Rijn. Deze nieuwe ontdekkingen uit de 3de eeuw na Chr. bevestigen dat ook tussen de forten belangrijke (nog niet opgegraven) onderdelen van de limes aanwezig zijn.

Lees meer
Opgraving Hazerswoude overzicht limes

Tell Damiyah (Jordanië)

Het archeologisch onderzoek in Tell Damiyah staat onder leiding van dr. Lucas Petit, hoofd afdeling Collecties en Onderzoek van het Rijksmuseum van Oudheden, en prof. dr. Zeidan Kafafi, hoogleraar archeologie en president van de Yarmouk Universiteit. Het belangrijkste doel van de opgravingen is de bewoningsgeschiedenis tussen 1400 en 500 v.Chr. te reconstrueren.

Lees meer
Onderzoek Opgraving Tell Damiyah Jordanië

Veluwe

Networked Landscapes is een archeologisch onderzoeksprogramma naar laat-neolithische grafheuvels op de Veluwe van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Namens het Rijksmuseum van Oudheden is dr. Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie, hierbij betrokken. Het project ging in 2016 van start en de komende jaren vindt verder veldonderzoek plaats.

Lees meer
Opgraving Veluwe Veluwe-campagne 2018

Shokan (Egypte)

Even ten noorden van de tempels van Aboe Simbel in Nubië (Egypte) groef een team van het Rijksmuseum van Oudheden in de winters van 1962-1964 een compleet laat-Meroïtisch dorp uit de 2de-4de eeuw na Chr. op. De vondsten en velddocumentatie worden nu voor het eerst bestudeerd en uitgewerkt in een onderzoeksproject: hoe zag dit dorp eruit en wie leefden er?

Lees meer
Opgraving Shokan