Kapelletje voor vier officieren

De offerkapellen die vooral welgestelde Egyptenaren voor zichzelf en hun familie lieten oprichten in Abydos (Boven-Egypte), bevatten behalve grafstenen of stèles en offertafels soms ook miniatuurschrijnen waarin beeldjes konden worden geplaatst. Een goed voorbeeld daarvan is het monument voor vier officieren dat hier is afgebeeld.

Sierlijk grafkapelletje

In een blok zandsteen van 1,24 meter hoog staat een klein sierlijk grafkapelletje van kalksteen, een naos, met een rood en groen beschilderde, holle lijst die langs een naar achteren aflopend dak gaat. Het monumentje heeft vier nissen met omlijstingen, twee aan de voorkant en een in elk van de zijwanden. In de nissen stonden waarschijnlijk mummievormige beeldjes van vier officieren die familie van elkaar waren: vader, zoon en kleinzoons.

Nissen voor beeldjes

De nis rechtsvoor staat op naam van Heka-ib, de andere links was voor een beeldje van zijn zoon Senbeboe bestemd. De nis op de rechterzij was voor Heka-ib en de linker voor Sehetep-ib, de zonen van Senbeboe en zijn vrouw Koey. Op de zijposten en achterwanden van de nissen en ook op het dak staan inscripties met offerformules waarin de titels en namen van de vier eigenaren worden genoemd. De hiërogliefen zijn met blauwe kleurstof opgevuld.

Grafsteen achter kapel

Achter het kapelletje staat op een tweede blok zandsteen een grote stèle met afgeronde bovenkant. Negen kolommen met fraaie hiërogliefen bevatten offerwensen van een kleinzoon van Heka-ib, Sehetep-ib, gericht aan Osiris en de jakhalsgod van de necropolis, Wepwawet. De kleinzoon heeft de zorg voor dit monument en bijbehorende cultus op zich genomen om zijn voorouders te begunstigen in het dodenrijk.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen