Hoge ambtenaar op een stoel

In het oude Egypte heerste een strenge hiërarchie, niet alleen in de top van het landsbestuur, maar ook in de onderste lagen van de bevolking. De farao, de koning, stond bovenaan. Daaronder kwam een elite van hoge ambtenaren die de hoogste posities bekleedden in het landsbestuur. Zij combineerden hun invloedrijke functies met een belangrijk priesterambt en werden voor hun diensten beloond met land en privileges.

Ook ambtenaar in het hiernamaals

Het merendeel van de Egyptenaren bestond uit boeren en handwerkslieden. Boven hen stonden de ambtenaren en priesters die honderden titels en beroepsnamen droegen. Dit maakte het land tot een bureaucratische samenleving met meesters en knechten. Wie bij leven als hoge ambtsdrager had gefunctioneerd, verwachtte dat ook in het hiernamaals te doen. Men liet zich dan in zijn grafbeelden vereeuwigen als schrijver en daarmee als hoge ambtenaar en eerbiedwaardige intellectueel.

Beeld uit het Oude Rijk

Een mooi voorbeeld hiervan is de hier getoonde sculptuur van een hoge functionaris uit de residentiestad Memphis. De man houdt zijn linkerhand plat op de linkerknie. In de gebalde rechterhand houdt hij een opgevouwen doek. Een zwarte pruik van gevlochten lokjes omhult het hoofd. Een kort lendenschort reikt tot de knieën. De ledematen, vooral de benen, zijn tamelijk slank, wat kenmerkend is voor beelden uit het latere Oude Rijk (2543-2120 v.Chr.).

Rugpijler

De man zit op een kubusvormige stoel. De smalle achterplaat die tot boven het achterhoofd uit het blok oprijst, is geen rugleuning, maar een architectonisch element dat het beeld steun moet geven. Een rugpijler als deze is voor het eerst te zien in de 5de dynastie (ca. 2200 v.Chr.). Tot het eind van de faraonische cultuur zou hij een vast onderdeel van de meeste beeldhouwwerken blijven.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen