Sarcofaag met plat gezicht

De massieve basalten sarcofaag van Wahibremachet (600-5252 v.Chr., 2,30 meter lang) is een typisch voorbeeld van de Satische renaissance. Aan het eind van het Nieuwe Rijk (1539-1077 v.Chr.) waren stenen sarcofagen of lijkkisten in onbruik geraakt. Onder de Satische koningen, afkomstig uit Libië, kwamen ze in flinke afmetingen terug. De Satische sarcofagen zijn duidelijk geïnspireerd op voorbeelden uit het Nieuwe Rijk, al is de vorm met z’n brede, platte gezichten, omhuld door zware pruiken, anders. De lijkkisten hadden een verfijnde decoratie, en door het polijsten van het harde graniet en basalt werd een bijna metaalachtige perfectie bereikt.

Kist van Griekse immigrant

Wahibremachet is vernoemd naar de Satische koning Apris (589-570 v.Chr.). De naam van zijn ouders wordt gegeven als Arkskares en Sentiti, waarin de Griekse namen Alexikles en Zenodote zijn herkend. Vandaar de veronderstelling dat deze sarcofaag moet hebben toebehoord aan de zoon van een Griekse immigrantenfamilie. De 26ste dynastie van Satische komaf onderhield veel contacten met Griekse steden. Ook namen veel Grieken als huurling dienst in de Egyptische legers of hoopten ze als koopman fortuin te maken in de hoofdstad Memphis, waar een complete Griekse wijk ontstond, of in de vrijhaven Naukratis in de Nijldelta.

Decoratie door en door Egyptisch

Toch is er aan de kist van Wahibremachet niets Grieks te zien. De decoratie is door en door Egyptisch, met de godenbaard en strengenpruik, de hemelgodin Noet op de borst en de Horuszonen en andere goden en demonen daaronder. Waarschijnlijk komt de sarcofaag uit Gizeh of Sakkara, dertig kilometer zuidwestelijk van Caro, waar in de desbetreffende periode schachtgraven van tientallen meters diepte werden aangelegd. De sarcofaag zal een houten binnenkist hebben gehad, met daarin de mummie, die vaak van kostbare amuletten werd voorzien. Daarvan is in dit geval niets teruggevonden. Wel zijn er oesjebti’s van Wahibremachet aangetroffen, beeldjes die voor hem het werk moesten verrichten in het dodenrijk.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen