Gouden leeuwenkop

Deze leeuwenkoppen zijn prachtig realistisch weergegeven, met half dichtgeknepen ogen en gedetailleerde manen. Het zijn twee identieke spelden, die in de 5de eeuw v.Chr. waarschijnlijk de mantel van een adellijke Achaemenidische man of vrouw sierden. Het afbeelden van dierenkoppen en profil, met name leeuwen en steenbokken, is karakteristiek voor de tijd van de Achaemeniden, het Perzische koningshuis dat tussen 600 en 330 v.Chr. vanuit het huidige Iran een enorm gebied regeerde. Op het hoogtepunt strekte hun imperium zich uit van Libië tot India.

Deze twee leeuwenkoppen zijn gestanst uit dunne plaatjes verguld zilver. Aan de achterkant bevinden zich bevestigingsoogjes. Dit soort applieken werd in paren tegenover elkaar vastgenaaid op de mantel. De Achaemenidische mantelspelden zouden afkomstig zijn uit de omgeving van Hamadan, het oude Ectabana, de plaats die eerst diende als hoofdstad van de Meden en later als zomerverblijf van de Achaemenidische vorsten. Haar ongekende rijkdom dankte Ectabana onder meer aan de ligging langs een belangrijke langeafstandshandelsweg.

Er zijn meerdere vrijwel identieke spelden in allerlei musea in de wereld te zien. Het lijkt er daarom op dat ze op een centrale productieplaats zijn gemaakt, mogelijk in of rond Hamadan. Deze spelden, die allemaal uit de antiekhandel komen, worden tussen de 6de en 4de eeuw v.Chr. gedateerd. Daarbij moet aangemerkt worden dat ze meestal als ‘spelden van goud’ worden beschreven. In ons geval zijn de leeuwen gemaakt uit verguld zilver, een techniek die in het Oude Nabije Oosten al vanaf het 3de millennium v.Chr. in gebruik was.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen