Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Spreek jij Egyptisch?

Het Nederlands kent verschillende woorden die van oorsprong Egyptisch zijn. Ze werden eerst opgenomen in het Bijbelse Hebreeuws en het Grieks van klassieke geschiedschrijvers en kwamen via die weg in onze taal terecht. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Koninklijk bezit

Amailia van Solms kreeg in 1666 van kleinzoon Willem III voor haar vierenzestigste verjaardag een pronkstuk in de vorm van een soepterrine cadeau: gemaakt van goud en schellak, en bedekt met maar liefst 99 gemmen en cameeën. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Wat de toekomst brengen moge…

In de Grieks-Romeinse wereld was er een vast geloof in de alwetendheid van de goden en in het bestaan van voortekenen. In deze pop-up tentoonstelling ziet u voorwerpen die met toekomst en voorspellingen te maken hebben. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Tussen de regels

Een dodenboek is een papyrusrol met een verzameling spreuken. De oude Egyptenaren gaven het mee in het graf, als gids voor de reis van de dode in het hiernamaals. Zoals dit dodenboek van priesteres Tajoeheryt. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Seks, drugs en rock-‘n-roll

Ook de oude Egyptenaren wisten hoe je een feestje viert. Deze pop-up tentoonstelling geeft een inkijkje in Egyptische uitspattingen in de oudheid en de achterliggende symboliek. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Kinder-speelgoed

Speelgoed is van alle tijden. Opgegraven speeltjes van Egyptenaren, Grieken, Romeinen en middeleeuwers uit onze collectie geeft een verrassend kijkje in het dagelijks leven van kinderen in het verleden. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Een voorname dame uit Heerlen

In Heerlen werden in 1920 Romeinse grafkisten uit de tweede eeuw na Chr. gevonden. Ze bevatten luxe grafgiften voor de begrafenis van een rijke dame. De inhoud van een van de kisten wordt nu voor het eerst op een rij gezet. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Op de proef gesteld

Op gemmen en cameeën (stenen en halfedelstenen) vind je vaak voorstellingen van beproevingen uit de oudheid: van oorlog en ziekte tot droogte en jaloezie. Net als nu was het leven toen ook niet altijd gemakkelijk. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Het zwaard van Ommerschans

Het is misschien wel de belangrijkste vondst uit de Nederlandse bronstijd (2000-800 v.Chr.): het zwaard van Ommerschans. Het maakt deel uit van een Europese groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden'. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Je lust en je leven

Hoe vulden de oude Grieken uit de 5de en 4de eeuw v.Chr. hun vrije tijd? Deze vazen uit de museumcollectie laten het zien: met sporten, jachtpartijen, theater, zang, drinkpartijen en seks. Niets menselijks was hen vreemd. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Op Grand Tour naar Italië

In de 18de en 19de eeuw maakten welgestelde jongeren een culturele reis naar Italië: de Grand Tour. Als herinnering namen ze souvenirs mee terug. De beelden, etsen, gravures, etc. zijn nu onderdeel van onze museumcollectie. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Egyptische familiebanden

Bij de oude Egyptenaren waren families belangrijk. Familieleden maakten lol met elkaar, maar hadden ook ruzie. Ze trouwden en scheidden. Ze kregen kinderen en probeerden zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen, ook na de dood. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Het Vorstengraf van Oss

Het Vorstengraf van Oss is een van de iconen van de Nederlandse prehistorie. Arbeiders vonden in 1933 een grafurn van brons en prachtige grafgiften. Recent onderzoek bracht nieuwe feiten aan het licht over de 'Vorst van Oss'. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Blij, hooghartig of droevig?

Gezichtsuitdrukkingen op de beelden in de museumcollectie uit het oude Nabije Oosten tonen dat mensen in het verleden niet van steen waren, maar ook emoties hadden. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling