De paarden van Luristan

Al millennia lang hebben mensen een bijzondere band met paarden. In deze web-expositie ziet u hoe mens en dier samenleefden in het Iraanse Zagros-gebergte, ten tijde van de eerste wereldrijken, in de 10de tot 6de eeuw v.Chr. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Culturele interactie

Wanneer mensen door reizen, handel of kolonisatie met elkaar in contact komen, beïnvloeden ze elkaar. Dit was in de oudheid niet anders. In deze web-expositie staat culturele interactie in verschillende gebieden centraal. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Zaten de Romeinen er warmpjes bij?

Hoe zat het in de oudheid met verwarmingen, winterkleding en klimaat? De voorwerpen in deze web-expositie geven een beeld van onder andere de badhuizen, kleding en voornaamste energiebronnen van de Romeinen. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

De vergeten stad der verwondering

Tom Buijtendorp schreef het boek 'De vergeten stad der verwondering', over de zoektocht naar het Romeinse Forum Hadriani, en maakte er een web-expositie met objecten uit de museumcollectie bij. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Seeing Stars

Al vroeg in hun geschiedenis keken de oude Egyptenaren naar hemellichamen. Niet alleen de zon, maar vooral ook de sterren stonden volop in hun belangstelling en speelden een belangrijke rol in hun religie en dagelijks leven. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Mummiekisten

Ontdek waarom de (rijke) Egyptenaren kisten voor mummies maakten en hoe ze in elkaar steken. Behalve de teksten, hiërogliefen, afbeeldingen en tekens onderzoeken specialisten ook de gebruikte materialen en technieken. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Werk in het oude Egypte

Objecten uit de collectie geven een beeld van de veelzijdige wereld van werk in het oude Egypte. Sommige beroepen kennen we nog steeds, zoals bakker en timmerman. Andere zijn ons onbekend, zoals professionele rouwdragers. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Bronnen van de geheime oorsprong

Voor de Egyptenaren speelde het oosten, plaats van de opkomende zon, een belangrijke rol. Dat is in het museum beleefbaar via de restanten van tempels en grafcomplexen die ook figureren in het boek 'De geheime oorsprong'.

Ga naar tentoonstelling

Beelden met fantoompijn

De Egyptische beelden die u in het museum ziet, zijn vaak niet compleet. Ze missen een neus, arm, been, geslachtsorgaan, hoofd of zelfs hun complete romp. Hoe komt dat? Lees de verhalen die achter deze verminkingen schuilen. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Een scherp oog

Persoonlijke verhalen van conservator Ruurd Halbertsma over aankopen en schenkingen voor de museumcollectie die in de afgelopen decennia vanuit allerlei hoeken en gaten op zijn weg kwamen. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Koning Urzana’s Assyrische struisvogels

Urzana, koning van Musasir, liet rond 720 v.Chr. een prachtig rolzegel maken door de beste zegelsnijders van Assyrië. Niet lang daarna verovert het Assyrische leger zijn stad, plundert zijn schatkamer en gijzelt zijn familie. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Magie in de oudheid

Wat te doen bij ziekte, pech en ongeluk? Of bij de angst hiervoor? Voor de Grieken en Romeinen zat de wereld vol met magische krachten die naar eigen hand gezet konden worden. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Egyptische aanwinsten

Een bloemlezing van tien Egyptische collectie-aanwinsten met een bijzonder verhaal. Ze zijn afkomstig uit een bonte verzameling van 566 objecten die in 2015 aan het Rijksmuseum van Oudheden is geschonken. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Spreek jij Egyptisch?

Het Nederlands kent verschillende woorden die van oorsprong Egyptisch zijn. Ze werden eerst opgenomen in het Bijbelse Hebreeuws en het Grieks van klassieke geschiedschrijvers en kwamen via die weg in onze taal terecht. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Koninklijk bezit

Amailia van Solms kreeg in 1666 van kleinzoon Willem III voor haar vierenzestigste verjaardag een pronkstuk in de vorm van een soepterrine cadeau: gemaakt van goud en schellak, en bedekt met maar liefst 99 gemmen en cameeën. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Wat de toekomst brengen moge…

In de Grieks-Romeinse wereld was er een vast geloof in de alwetendheid van de goden en in het bestaan van voortekenen. In deze pop-up tentoonstelling ziet u voorwerpen die met toekomst en voorspellingen te maken hebben. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Tussen de regels

Een dodenboek is een papyrusrol met een verzameling spreuken. De oude Egyptenaren gaven het mee in het graf, als gids voor de reis van de dode in het hiernamaals. Zoals dit dodenboek van priesteres Tajoeheryt. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Seks, drugs en rock-‘n-roll

Ook de oude Egyptenaren wisten hoe je een feestje viert. Deze pop-up tentoonstelling geeft een inkijkje in Egyptische uitspattingen in de oudheid en de achterliggende symboliek. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Kinder-speelgoed

Speelgoed is van alle tijden. Opgegraven speeltjes van Egyptenaren, Grieken, Romeinen en middeleeuwers uit onze collectie geeft een verrassend kijkje in het dagelijks leven van kinderen in het verleden. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Een voorname dame uit Heerlen

In Heerlen werden in 1920 Romeinse grafkisten uit de tweede eeuw na Chr. gevonden. Ze bevatten luxe grafgiften voor de begrafenis van een rijke dame. De inhoud van een van de kisten wordt nu voor het eerst op een rij gezet. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Op de proef gesteld

Op gemmen en cameeën (stenen en halfedelstenen) vind je vaak voorstellingen van beproevingen uit de oudheid: van oorlog en ziekte tot droogte en jaloezie. Net als nu was het leven toen ook niet altijd gemakkelijk. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Het zwaard van Ommerschans

Het is misschien wel de belangrijkste vondst uit de Nederlandse bronstijd (2000-800 v.Chr.): het zwaard van Ommerschans. Het maakt deel uit van een Europese groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden'. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Je lust en je leven

Hoe vulden de oude Grieken uit de 5de en 4de eeuw v.Chr. hun vrije tijd? Deze vazen uit de museumcollectie laten het zien: met sporten, jachtpartijen, theater, zang, drinkpartijen en seks. Niets menselijks was hen vreemd. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Op Grand Tour naar Italië

In de 18de en 19de eeuw maakten welgestelde jongeren een culturele reis naar Italië: de Grand Tour. Als herinnering namen ze souvenirs mee terug. De beelden, etsen, gravures, etc. zijn nu onderdeel van onze museumcollectie. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Egyptische familiebanden

Bij de oude Egyptenaren waren families belangrijk. Familieleden maakten lol met elkaar, maar hadden ook ruzie. Ze trouwden en scheidden. Ze kregen kinderen en probeerden zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen, ook na de dood. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Het Vorstengraf van Oss

Het Vorstengraf van Oss is een van de iconen van de Nederlandse prehistorie. Arbeiders vonden in 1933 een grafurn van brons en prachtige grafgiften. Recent onderzoek bracht nieuwe feiten aan het licht over de 'Vorst van Oss'. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling

Blij, hooghartig of droevig?

Gezichtsuitdrukkingen op de beelden in de museumcollectie uit het oude Nabije Oosten tonen dat mensen in het verleden niet van steen waren, maar ook emoties hadden. (Alleen online te zien.)

Ga naar tentoonstelling