Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Petra Hogenboom, oud-assistent-conservator collectie Egypte

Papyrusrol met spreuken

Een dodenboek is een papyrusrol met een verzameling spreuken. Het werd geschreven in cursieve hiërogliefen, of het daarvan afgeleide hiëratisch. De meeste tekst werd geschreven in zwarte inkt. Maar belangrijke delen werden in rode inkt geschreven, zoals het begin van een nieuwe spreuk of een geheime naam.

Boek van het voortgaan bij dag

Dodenboeken komen voor vanaf het Nieuwe Rijk (ca. 1550 v.Chr.) en werden meegegeven met de mummie in het graf. In het Oudegyptisch heet het ‘Boek van het voortgaan bij dag’. Het was een gids voor de reis van de dode naar het eeuwige leven in het hiernamaals.

Bron van essentiële kennis

Het dodenboek geeft een beschrijving van de vele uitdagingen en gevaren die je kunt tegenkomen op je weg naar het dodenrijk. De spreuken vertellen je hoe je alles moest doorstaan. Het is dus een bron van essentiële kennis voor het succesvol behalen van een wederopstanding. De spreuken variëren in volgorde en hoeveelheid.

Hoe rijker, hoe meer spreuken

Een dodenboek kon naar de voorkeuren van de eigenaar worden gemaakt. Hoe rijker je was, hoe groter je dodenboek kon zijn, dus hoe meer spreuken je kon laten vastleggen. De spreuken zijn vaak voorzien van illustraties, die vignetten worden genoemd. Elk vignet laat een belangrijke stap naar het eeuwige leven in het hiernamaals zien.

Het dodenboek van Tajoeheryt

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities