Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland middeleeuwen

Eén op de drie was kind

Speelgoed is van alle tijden. Kinderen waren immers overal en moesten nu eenmaal bezig en blij worden gehouden, totdat ze oud genoeg waren voor een rol in de maatschappij. In de oudheid en middeleeuwen was in alle samenlevingen één op de drie mensen onder de twaalf jaar. Kinderen waren een herkenbare leeftijdsgroep met eigen behoeftes en wensen, waarop door volwassenen is ingespeeld.

Vijfduizend jaar speelgoed

Kinderen kunnen met van alles spelen, maar duidelijk als speelgoed bedoelde voorwerpen zijn er al vijfduizend jaar. Het gaat om duizenden teruggevonden poppen, dieren op wielen, bootjes, rammelaars, wapens, enzovoort. Ze zijn van aardewerk, hout, been, textiel of metaal en vaak beweegbaar gemaakt. Dat ze als speelgoed zijn gebruikt, blijkt uit slijtage en uit teksten en afbeeldingen.

Kijkje in het kinderleven

Speelgoed was steeds een kinderversie van de ‘grote wereld’ en ging met de mode mee. Het werd op feesten aan kinderen cadeau gedaan, door hen geofferd aan het einde van de kindertijd en door ouders meegegeven in het graf van ‘te vroeg gestorvenen’. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft in zijn collectie opgegraven speelgoed van Egyptenaren, Grieken, Romeinen en middeleeuwers, van vierduizend tot vierhonderd jaar oud. Het geeft een verrassend kijkje in het dagelijks leven van kinderen in het verleden.

Vierduizend jaar speelgoed uit de collectie

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities