Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Patricia Kret, promovenda Universiteit Leiden

i.s.m. Ruurd Halbertsma, RMO-conservator collectie Klassieke wereld

Hulp bij ongelukken

Wat te doen bij ziekte, pech en ongeluk? Of bij de angst hiervoor? Het leven in de klassieke wereld zat vol onzekerheden, zoals gevaarlijke kinderziektes, overvallen in de nacht of hagelstormen die de oogst vernietigden. De Grieken en Romeinen hadden een grote variatie aan spreuken, rituelen en voorwerpen tot hun beschikking om het kwaad af te weren, of het goede naar zich toe te trekken. Met behulp van de goden, helden of andere magische wezens kon de antieke mens proberen om het eigen leven wat makkelijker te maken.

Hoe en wie?

Voor de Grieken en Romeinen zat de wereld vol met magische krachten die naar eigen hand gezet konden worden. En er bestonden verschillende voorwerpen om dit mee te doen. Zo werden van loden plaatjes vervloekingstabletten gemaakt om een rivaal te benadelen. Verder droegen mensen amuletten van edelstenen aan een ketting of als ring, om het geluk altijd bij zich te dragen. Magische voorwerpen zijn in het hele Romeinse Rijk teruggevonden. De gebruikte spreuken en materialen lijken sterk op elkaar. Vervloekingstabletten en amuletten die waren gemaakt van dure of stevige materialen (zoals goud, lood of steen) zijn bewaard gebleven. Maar magie was ook voor de kleine beurs toegankelijk via goedkopere opties, zoals alleen een spreuk opnoemen of een amulet gemaakt van een blaadje of kruiden.

Magie: goed of kwaad?

Magie wordt vaak als iets duisters en slechts gezien. Voor de antieke gebruiker was het zeker geen hekserij, maar een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Natuurlijk bestond er een grote angst en afkeer om vervloekt te worden, maar het gebruik van bovennatuurlijke krachten was voor velen een aantrekkelijke optie om zichzelf te beschermen, te genezen, wat extra geluk te hebben in de liefde, of in het succes van een bedrijf. Magie in de oudheid: baat het niet, dan schaadt het niet.

Magische krachten in de Grieks-Romeinse wereld

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities