Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

David Kertai, conservator collectie oude Nabije Oosten

Het koninkrijkje Musasir

Een klein koninkrijk heeft het zelden eenvoudig te midden van grote mogendheden. Urzana, koning van Musasir, kan hiervan meepraten. Zijn koninkrijk lag in de bergen van het huidige Iraaks Koerdistan. Het komt in de loop van de 8ste eeuw v.Chr. klem te zitten tussen de grote rijken van Urartu (in het oosten van het huidige Turkije) en Assyrië (in het noorden van het huidige Irak). Ondanks de onherbergzame locatie werd Musasir in 714 v.Chr. ingenomen door de troepen van de Assyrische koning Sargon II.

Een Assyrische rolzegel met struisvogels en genius

Musasir was een onafhankelijk koninkrijkje, maar ook een van de belangrijkste cultische centra voor Urartu. Desondanks liet Urzana zijn koninklijke rolzegel maken door de beste zegelsnijders uit Assyrië. Urzana koos voor een tafereel van een gevleugelde genius die met twee struisvogels strijdt. Hij liet er bovendien een inscriptie aan toevoegen. Het is mogelijk dat Urzana struisvogels had gezien in de koninklijke dierentuinen van Assyrië. Op de rolzegel symboliseren ze waarschijnlijk de chaos die buiten de ‘beschaafde’ wereld te vinden was.

De bijzondere geschiedenis van de rolzegel

De rolzegel van koning Urzana is één van de eerste objecten uit het oude Nabije Oosten die in een Europese collectie terechtkwam. De herkomst van de rolzegel is onbekend, maar hij werd al aan het einde van de achttiende eeuw gekocht door Graf von Schwachheim, de Oostenrijkse ambassadeur in Istanbul. De rolzegel kwam later in het bezit van het Koninklijk Penningkabinet in Den Haag en werd in december 2013 aan het Rijksmuseum van Oudheden overgedragen.

De bijzondere geschiedenis van een rolzegel

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities