Mesheften met dieren
Dieren vormen een geliefd onderwerp in de Romeinse kunst en kunstnijverheid. We zien ze terug op wandschilderingen en mozaïeken, in reliëf gedreven of gegoten metaal, op terracotta aardewerk en gebeeldhouwd in steen. Ze zijn afgebeeld vanwege hun heroïsche karakter, als gezel van een godheid, als jachtobject, voedsel, speelgoed of als huisdier.
Haas en sprinkhaan
Op de hier afgebeelde mesheften zien we op het ene exemplaar een aan beide kanten uitgesneden haas die uit het groen tevoorschijn kruipt en op het andere een grote sprinkhaan. De mesheften zijn samen met nog vijf andere voorwerpen van bewerkt barnsteen (fossiele hars) aangetroffen in een grafkist met een uitzonderlijk rijke inhoud. Deze kist werd samen met nog een andere grafkist in 1920 gevonden in Heerlen.
Zeldzame sprinkhaan-afbeelding
Hazen zijn in de Romeinse kunst veelvuldig afgebeeld als jachtobject en, in een later stadium, als voedsel. Insecten zien we zelden terug, en zo dat wel het geval is meestal als voedsel in de bek van een vogel. De afbeelding van een sprinkhaan, hier duidelijk herkenbaar aan zijn gebogen poten, is dan ook zeer uitzonderlijk. De enige andere bekende afbeelding van een sprinkhaan is te zien op een wandschildering uit Herculaneum. Daar zien we hem als koetsier op een wagen die wordt voortgetrokken door een papegaai.
Andere grafgiften
Behalve de barnstenen voorwerpen bevatte de grafkist een gouden ring met gesneden steen, een halsketting met schakels van gouddraad en vijftien gouden kraaltjes, twee glazen flessen en restanten van een schildpadbeslag dat diende ter versiering van een houten kistje. Ook zat er een eenvoudig aardewerken lampje in, waarmee het graf kon worden gedateerd in de 2de eeuw na Chr.