Verstopt wijnservies

Ter hoogte van het Noord-Brabantse Nistelrode, waar gedurende enkele eeuwen een Romeinse nederzetting heeft gelegen, is een schat met dertig keurig geordende bronzen voorwerpen gevonden. Om precies te zijn: twee complete wijnzeefsets, borden, schalen en kannen, en drie kandelaars. De voorwerpen waren ineen gestapeld en zorgvuldig in een kuil geplaatst.

Eigenaar gevlucht?

Waarschijnlijk zijn ze daar in het laatste stadium van de nederzetting begraven. Dat moet dan tegen het einde van de 3de na Chr. zijn geweest toen Germaanse stammen het Romeinse rijk binnenvielen en zich te buiten gingen aan plunderingen op het platteland. De eigenaar van het wijnservies heeft zijn familiebezit vermoedelijk verstopt en is gevlucht naar het zuiden, in afwachting van betere tijden.

Rituelen van het wijndrinken

De voorwerpen vertonen sporen van intensief en langdurig gebruik. Het wijnservies is waarschijnlijk het eigendom geweest van de belangrijkste dorpsbewoner, de herenboer, en geeft een redelijk inzicht in het dagelijks leven van de geromaniseerde bewoners van de Romeinse provincie Germania Inferior. Het wijndrinken was omgeven met rituelen. De wijnzeven laten zien dat de onzuivere, met kruiden vermengde wijn werd gefilterd. De wijn werd in bekkens geschonken en aangelengd met water. Vervolgens werd het geestrijke vocht met scheplepels verdeeld over drinkschalen. Op de schalen en borden werd voorts voedsel opgediend. Bronzen kandelaars werden gebruikt voor de verlichting aan tafel.

Decoraties

De kannen en schalen zijn op een bijzondere manier gedecoreerd. We zien afbeeldingen van dieren en mythologische figuren, zoals Paris, Achilles en Penthesileia, de koningin van de amazones. Op een van de schalen zien we ook een fraaie weergave van de gespierde held Hercules. Hij was de centrale god van de inheemse stam der Bataven.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen