Glazen medaillons

In de Romeinse keizertijd werden aan soldaten medaillons (phalerae) uitgereikt bij wijze van militaire onderscheiding. Phalerae werden van glas, zilver of verzilverd brons gemaakt. De glazen exemplaren, meestal kobaltblauw, zijn vooral in het noordwesten van het Romeinse rijk terugvonden, in voormalige militaire posten langs de Rijn, maar ook in Nijmegen.

In brons gevat

De medaillons zijn in twee laagjes gegoten en waren oorspronkelijk in brons gevat. Meestal staan er portretten van keizerlijke familieleden op, maar er zijn ook exemplaren met de kop van een god. Een voorbeeld van de laatste zien we op de afbeelding van het lichtblauwe medaillon met een portret van Medusa.

Keizer Tiberius

Op de kobaltblauwe phalera (andere afbeelding) zijn de buste van keizer Tiberius in pantser en twee kopjes weergegeven, waarschijnlijk van de prinsen Germanicus en Drusus Minor (zoon van Tiberius). Beide stukken zijn waarschijnlijk in Italië gemaakt. Het kobaltblauwe exemplaar is gedateerd tussen 14 en 37 na Chr., de regeringsperiode van de keizer. Het zou afkomstig zijn van de Romeinse legerplaats in Nijmegen.

Medusa

Op het lichtblauwe medaillon zien we Medusa met loshangend haar en twee slangen verstrengeld onder haar kin. De productietechniek is dezelfde als bij de exemplaren uit de keizerlijke serie. Het stuk is gegoten in een open vorm, in twee laagjes: aan de achterkant een laagje donkerblauw glas, aan de voorkant lichtblauw, ondoorzichtig glas. Het medaillon is gevonden in het voormalige Romeinse fort in Vechten (gemeente Bunnik) en gedateerd in de 1ste eeuw na Chr.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen