Beslag van een riem
De kleren die vroege middeleeuwers droegen, werden veelal met een riem bijeengehouden. Omdat hun kleding geen zakken had, hingen ze hun persoonlijke bezittingen in een etui of met een ketting aan de riem. Dat kon een mes zijn, een schaar, een pincet, een zwaard, sleutels, een tas of iets anders.
Grafveld Rhenen
Het hier afgebeelde beslag van zon riem (12,5 centimeter hoog) is gevonden in het grafveld van Rhenen dat in 1951 werd blootgelegd en 1100 graven omvatte. Het beslag dateert uit de zevende eeuw. Vergelijkbare riembeslagen zijn onder meer bekend uit de grafvelden van Ravenstein (Noord-Brabant) en Lent (Gelderland).
Fraai versierd
De riembeslagen bestaan uit een ijzeren gesp plus gespplaat/tegenplaat of riemtong. Die worden op de uiteinden van de leren riem bevestigd. Aan de achterkant zit een vierkant rugplaatje. De beslagen zijn buitengewoon fraai versierd. Ze zijn vakkundig ingelegd (geïncrusteerd) met zilver en messing.
Verschillende vormen
Beslagplaten verschillen soms per periode van vorm. In de tweede helft van de zesde eeuw komen vooral ronde beslagplaten voor die voorzien zijn van ovale gespen met een schildvormige tong. In de eerste helft van de zevende eeuw hebben de beslagplaten de vorm van een breed trapezium en zijn ze rechthoekiger. De decoratie is steeds in één kleur. In de tweede helft van de zevende eeuw wordt het beslag met goud en zilver versierd.