Parfumflesjes met glasdraadversiering

Een geliefde versieringstechniek in de glaskunst van de Romeinen was het opgelegde glasdraad. Vanaf de 1ste eeuw na Chr. werd deze techniek gedurende de hele Romeinse periode toegepast. Op de parfumflesjes (eerste afbeelding) zien we hoe dat ging. De flesjes bestaan uit vier buisjes. Daaromheen is een spiraal van glasdraad gelegd. Op een van de flesjes (links) is een bouwsel van glazen hengsels te zien. Ook op vaatwerk werd glasdraad aangebracht, zoals op het schaaltje (tweede afbeelding).

Parfumflesjes

De parfumflesjes, unguentaria of balsamaria, zijn late voorbeelden van de glasdraadtechniek. De cosmetica die erin werd bewaard, werd eruit gehaald met behulp van smalle staafjes of spateltjes. Ze moeten worden gedateerd in de 4de of 5de eeuw, toen in het oostelijk deel van het Romeinse rijk de glaskunst nog volop bloeide. De vorm van de flesjes was sterk aan mode onderhevig en verschilde ook vaak per streek.

Buisjes en hengsels

De vier buisjes van de unguentaria zijn in één keer geblazen. Door het kruislings samenknijpen van de zijden zijn tussenwandjes ontstaan. De glasdraadversiering ligt niet alleen spiraalsgewijs om de wand van het voorwerp heen, er zijn ook vier glasdraden, op elke hoek één, in lussen aan de wand bevestigd. Het voorwerp met hengsels is begin vorige eeuw door het Rijksmuseum van Oudheden aangekocht van Jean Farah, directeur van de Société Archéologique Française in Tyrus in het huidige Libanon. Het is afkomstig uit Deir Kanoun, in de buurt van Tyrus. Het voorwerp is vrijwel zeker een product van de Syrisch-Palestijnse glasindustrie.

Kommetje

Het afgebeelde kommetje, afkomstig uit de 4de eeuw, heeft een zeldzame vorm. De karakteristieke rand, uitlopend in zeven punten, doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een imitatie van metaal. Er zijn zilveren kommetjes bekend die dezelfde vorm hebben. De precieze herkomst van dit kommetje, aangekocht in de kunsthandel, is niet bekend. Het voorwerp is gemaakt van dun, doorzichtig, zeer licht olijfgroen glas. In de glaswand zien we veel luchtbelletjes en hier en daar, vooral in de rand, ook zwarte deeltjes van omgesmolten zand. Dat zijn kenmerken van glas dat in Egypte is vervaardigd. Het zou dus goed kunnen dat het schaaltje daarvandaan komt.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen