Gekleurd glazen servies
Aan het begin van de jaartelling raakten de glasliefhebbers onder de Romeinen in de ban van een nieuwe trend: gekleurd, ondoorzichtig glas. Het bontgekleurde Hellenistische glas van vóór die tijd moet daar grote invloed op hebben gehad.
Hoekig doosje
We zien die invloed terug in het heldergroene, hoekige doosje (pyxis) op de eerste afbeelding. In tegenstelling tot zijn Hellenistische voorgangers is dit een vrij geblazen exemplaar. Het doosje wordt gedateerd in de tweede helft van de 1ste eeuw en is waarschijnlijk gemaakt in Noord-Italië. De vorm komt namelijk vooral ten noorden van de Alpen en in Italië voor. Het doosje zou afkomstig zijn uit Montalcino in Toscane. Het model werd ook uitgevoerd in terra sigillata, chique aardewerk uit de Romeinse tijd.
Blauw napje
Het blauwe napje op de eerste afbeelding behoorde tot het tafelservies van de Romeinen. Zij noemden het acetabulum, een woord dat is afgeleid van acetum, wat wijnazijn betekent. Napjes als deze werden gebruikt om sauzen in op te dienen. Een Romeinse maaltijd is het beste te vergelijken met een rijsttafel: vleesschotels, groentehapjes, sauzen en allerlei bijgerechten, opgediend in een veelheid van grote en kleine schalen.
Veelvuldig gevonden
Het napje wordt gedateerd in de 1ste eeuw, maar de plaats van herkomst is onbekend. In Italië en noordelijk van de Alpen zijn veel van dergelijke exemplaren opgegraven, zowel vormgeperst als vrij geblazen. Ze raakten verspreid over een gebied dat liep van Syrië tot aan Keulen. Net als de groene pyxides is ook dit model in terra sigillata uitgevoerd.
Amfoor
Op de tweede afbeelding zien we een lichtblauwe amfoor waarin wijn, water of een andere vloeistof werd bewaard. Die behoorde eveneens tot het tafelservies. Het voorwerp is vrij geblazen. De oren zijn apart aangezet. De amfoor is ooit gebroken geweest en uit de stukken weer in elkaar gezet. De vorm is afgeleid van metalen amforen, waarvan een zilveren exemplaar in een iets gedrongener uitvoering is opgegraven in Pompeii.
Twee soortgelijke amforen
De amfoor wordt gedateerd in de 1ste eeuw. Twee soortgelijke exemplaren zijn in 1879 opgegraven in een crematiegraf van 70 na Chr. in een grafveld in Trier. De precieze herkomst van dit exemplaar is onbekend. Het zal waarschijnlijk in Noord-Italië zijn vervaardigd.