Kurasplaat

Voordat in Italië het harnas werd geïntroduceerd, beschermden krijgers hun lichaam met ronde of rechthoekige platen, die met leren riemen en gespen op hun plaats werden gehouden. De hier afgebeelde ronde schijf is een onderdeel van zo’n ‘harnas’. In de rand van de kurasplaat zien we gaatjes waaraan met klinknagels riemen konden worden bevestigd.

Decoratie

Over het midden van de schijf loopt een barst, die nog in de oudheid is gerepareerd. Aan weerszijden zijn gaatjes geboord waarin krammen bevestigd zaten. Opvallend is de decoratie met ingegrifte en gepunteerde lijnen. In het centrum van de schijf zien we hoe daar een verhoging is uitgehamerd, die versierd is met een vijfpuntige ster en zes knopjes. De verhoging wordt omgeven door een krans waarvan de stralen bestaan uit driehoekjes die met punten zijn gevuld. Tussen de stralen zijn op regelmatige afstand met de passer getrokken cirkels aangebracht.

Verschillende invloeden

De decoratie van de schijf doet sterk denken aan decoraties uit de Villanova-cultuur, de oudste fase van de Etruskische beschaving. Dit geldt met name voor de geometrische ordening van de versieringen en de decoratie met noppen en ingekraste lijnen. De gestileerde herten doen denken aan afbeeldingen uit de situla-kunst in het Donaugebied. De stralenkrans en de ster op de sierschijf worden beschouwd als oriëntaliserende elementen. Daarmee lijkt de kurasplaat een product uit de overgangstijd tussen de Villanova-cultuur en de oriëntaliserende periode rond 700-675 v.Chr.

Negen herten

Tussen de stralenkrans en de buitenrand van de schijf zien we een fijn gedecoreerd fries dat wordt omgeven door twee rijen knopjes en lijnen. De negen herten zien we in een vrolijke golfbeweging knielen, waarbij ze proberen in elkaars staart te bijten. De ruimte van het rondlopende fries is zeer zorgvuldig gevuld: de dieren hebben dezelfde afmetingen en staan in dezelfde verhouding tot hun voor- en achterbuurman. De lijnen zijn heel secuur gemaakt met zo’n vijftien puntjes op één centimeter.

1. De voorwerpen | Relevante voorwerpen