Restaurator organische materialen
Helbertijn Krudop, MA PD Res
tel: +31 (0)71 5163 169
e-mail: stuur een bericht
Bekijk de Academia-pagina van Helbertijn Krudop
Bekijk haar ResearchGate-profiel
Studie en loopbaan
Helbertijn Krudop (1984) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze specialiseerde zich in toegepaste kunst en Oosterse invloeden in de kunstnijverheid. Hierna volgde ze het minor, master en professional doctorate programma Conservering en restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, in de richting hout, meubelen en vergulde objecten. Tijdens de laatste fase van de opleiding voerde ze opdrachten uit voor de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de Artis bibliotheek (UvA Bijzondere Collecties), de Lutherse diaconie Amsterdam en volgde ze stages bij Paleis Het Loo en het Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France (C2RMF) in het Louvre.
Sinds september 2014 werkt Krudop als restaurator bij het Rijksmuseum van Oudheden, waar ze verantwoordelijk is voor de conservering en restauratie van verschillende organische materialen. Ze werkt voornamelijk aan (beschilderd) hout, ivoor, been en textiel en de Egyptische collectie in het bijzonder. Ze is bestuurslid van Stichting Ebenist, het platform dat zich inzet voor en het grootste (inter)nationale symposium organiseert over hout- en meubelrestauratie. Sinds 2022 is ze eindredacteur van de bijbehorende publicatie.
Onderzoek en restauratie
Overkoepelende thema’s binnen recente onderzoeks- en restauratieprojecten zijn de restauratiegeschiedenis van de Egyptische collectie van het museum, veranderende restauratie-ethiek en esthetiek binnen de context van het Rijksmuseum van Oudheden, het gebruik en de herbehandeling van oude restauratiematerialen, evenals constructie- en vervaardigingsmethoden van mummiekisten en cartonnages. Binnen het grotere onderzoeksproject van het Vatican Coffin Project, maar ook voor enkele grote (reizende) tentoonstellingen, heeft Krudop aan onderzoeks- en restauratieprojecten gewerkt rondom mummiekisten. Favoriete stukken uit de museumcollectie zijn ook de (restanten van) Egyptische meubels.
Stel mij een vraag over
- Conservering & restauratie van (beschilderde) houten voorwerpen
- Vervaardiging en decoratie van mummiekisten en cartonnages
- Preventieve conservering
- Montage en veilig tentoonstellen van kunstvoorwerpen
- Egyptische pigmenten en bindmiddelen
Belangrijke onderzoeks- en restauratieprojecten
- Conservering menselijke mummie en cartonnagemasker: 2022.
In samenwerking met Sjoukje Telleman. - Begeleiding restauratieproject Egyptisch textiel: 2020.
- Onderzoeks- en restauratieproject: anonieme mummiekist (Ar 32-a): 2019-2020.
In samenwerking met BIAX Consult en René Gerritsen Art Photography. - Onderzoeks- en restauratieproject: cartonnage van Pawiamen (Amm 6-b): 2019-2020. In samenwerking met RCE, BIAX Consult en René Gerritsen Art Photography.
- Onderzoeks- en restauratieproject: mummie, cartonnage en kist van Chonsoeëmaä(cheroe) (L.XII.1-a/1-c): 2017-2018.
In samenwerking met Allard Pierson en UvA. - Onderzoeks- en restauratieproject: cartonnage van Panesy (L.XII.3-c): 2016.
- Onderzoeks- en restauratieproject: mummiekist van Peftjaoeneith (AMM 5-e): vervaardiging, restauratiegeschiedenis en restauratiemogelijkheden: 2015-2016.
In samenwerking met RCE.

Helbertijn Krudop
Belangrijke publicaties
- 2020, H. Krudop, Archeologie magazine, ‘Egyptische mummiekist klaar voor reis naar Japan. Onderzoek en restauratie voorafgaand aan een reizende tentoonstelling‘.
- 2018, H. Krudop, ‘Stoeien met oude verf, was en lijm – Eerherstel voor Egyptische mummiekisten door nieuwe restauratiemethoden‘ in: P. ter Keurs (red.), Rijksmuseum van Oudheden Leiden. Een geschiedenis van 200 jaar. Zwolle: Waanders Uitgevers.
- 2018, H. Krudop, Archeologie magazine, ‘Chonsoeëmaä(cheroe) verenigd met haar mummiekist? Mummie en -kist onder de loep‘.
- 2017, H. Krudop, Archeologie magazine, ‘De mummiekist van Peftjaoeneith: conservering in context‘.
- 2017, H. Krudop, L. Weiss, RoMeO magazine, ‘De mummiekist van Peftjaoeneith: conservering in context‘.
- 2017, Vatican Coffin Project, first results: Vocabulary conservation & restoration group, illustrations and contributions by H. Krudop.
- 2013, H. Krudop, ‘De restauratie van een laat 19de -eeuwse Neogrec juwelenkast uit de collectie van Paleis Het Loo’, in: M. Vasques Dias (red.), Neostijlen in het interieur 1850-1900: Pierre Cuypers en tijdgenoten. Handelingen 10e Nationale Symposium Hout- en meubelrestauratie. Amsterdam: Stichting Ebenist.
Belangrijke tentoonstellingen met een groot restauratie- of montageproject
- God op aarde: Keizer Domitianus, Rijksmuseum van Oudheden, 2022
- Land of Discoveries, Japan, 2020-2022
- Mummies in Bruges: secrets of ancient Egypt, Xpo Center Bruges, 2018-2019
- Vaste tentoonstelling Egypte, Rijksmuseum van Oudheden, 2016
- Egitto splendore millenario, Museo civico archeologico Bologna, 2015-2016
Belangrijke lezingen
- 2022, ‘The backside looks good’: digital couriering between the Netherlands and Japan. An archaeological collection on the road, IADA International book and paper conservation symposium ‘Show it and save it’
- 2019, Coffin workshop: Production techniques and conservation approaches: mummy coffins at the National Museum of Archaeology, ICYE – Leiden
- 2019, The Kenna papyrus in context: 200 years of museum and conservation history, Chester Beatty, Fourth Papyrus Curatorial and Conservation Meeting
- 2017, Peftjauneith: conservation in context, 2nd Vatican Coffin Conference – Rome
- 2017, De Egyptische stoel, Stichting Ebenist 12de Nederlandse symposium ‘Van Schemel tot zitzak: de stoel ontleed’
In de media
- Parool, 6-12-2017, ‘Kijk live mee met restauratie sarcofaag in Allard Pierson‘
Nevenwerkzaamheden
- Bestuurslid en eindredacteur Stichting Ebenist, (inter)nationaal platform en symposium voor hout- en meubelrestauratie
- Gastdocent Conservation and restoration of cultural heritage, Universiteit van Amsterdam
- Gastdocent Heritage and museum studies, Universiteit Leiden
- Gastdocent Reinwardt Academie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten