Mummies in Bruges: t/m 3 november 2019

In het Xpo Center Bruges is de tijdelijke tentoonstellingĀ Mummies in Bruges te zien. In deze tentoonstelling ziet u negen mensen- en dierenmummies uit het oude Egypte van meer dan tweeduizend jaar oud. Daarnaast zijn meer dan tweehonderd objecten uit het oude Egypte te zien. Een aantal daarvanĀ zijn nooit eerder tentoongesteld. Alle mummies en andere objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Mummiemasker

Oesjebtikistje van Nesitanebtawy

Leven langs de Nijl

In de eerste zaal van de tentoonstelling reist u vijfduizend jaar terug in de tijd, naar het land van de oude Egyptenaren. U maakt kennis met het leven langs de Nijl, het hiĆ«rogliefenschrift en de beroemde Egyptische farao’s. Prachtige archeologische objecten, waaronder beelden, grafstenen met hiĆ«rogliefen en kleurrijk beschilderde mummiekisten, vertellen het verhaal van het oude Egypte.

Mummies

De tweede zaal dompelt u onder in de geheimen van het mummificeren en begraven. Het eeuwenoude proces van mummificatie wordt uit de doeken gedaan, met gebruik van moderne technologieĆ«n. In de afgelopen jaren is een aantal mummies gescand, waardoor ze laagje voor laagje virtueel ontrafeld werden. Dit proces wordt uitgelegd via beeldmateriaal en video’s op verschillende schermen. Op die manier ziet u ook de prachtige objecten die tussen de windsels zijn gestopt en u leert wat hun symbolische betekenis was.

Het hiernamaals

De derde zaal gaat over het rotsvaste geloof van de oude Egyptenaren in het hiernamaals. De dode moest daar een lange tocht afleggen. Fraai geĆÆllustreerde dodenboeken doen die reis uit de doeken. Geheime rituelen en spreuken moesten het proces vergemakkelijken. U ziet verder pagina’s uit de dodenboeken die zijn gemaakt van papyrus, samen met tal van godenbeelden, magische amuletten en scarabeeĆ«n.

Speuren met Dummie de mummie

Deze tentoonstelling is geschikt voor een breed publiek. Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) is er een speurtocht met Dummie de Mummie, bekend uit de gelijknamige kinderboekenreeks van de schrijfster Tosca Menten. De reeks won in Vlaanderen en Nederland al meerdere prijzen.Ā Kinderen moeten de mummie-code kraken en ze leren schrijven in hiĆ«rogliefen.

Bezoekersinformatie

Mummies in Bruges is dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur in het Xpo Center Bruges. Kijk voor meer informatie over toegangsprijzen en bereikbaarheid op de website vanĀ Xpo Center Bruges.