Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Collectie van wereldfaam

Vooraf uw bezoek per tijdslot reserveren is verplicht

Kleurrijke mummiekisten en fascinerende mummies

Ruim 1400 voorwerpen uit de wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vormen de vaste tentoonstelling Egypte, met natuurlijk ruime aandacht voor de kleurrijke mummiekisten en de fascinerende mummies. Ze vertellen het verhaal over Egypte, een van de meest tot de verbeelding sprekende culturen uit de oudheid. De Egyptische zalen beslaan de gehele begane grond van het museum.

Topstukken vormen leidraad

De topstukken uit de Egyptische museumcollectie vormen de leidraad van de tentoonstelling. Voorbeelden zijn het dubbelbeeld van Maya en Merit, het vergulde bronzen beeld van de god Osiris, de reliëfs van generaal Horemheb, de mummiekist van priester Paneshy, de pilaren uit het graf van Ptahmes, de stenen monumenten uit Abydos, de grafkapel (mastaba) van Hetepherachet, en nog veel meer. De collectie behoort tot de tien belangrijkste Egyptische verzamelingen in de wereld.

Krokodillenmummie ‘ontleden’

De tentoonstelling begint met een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte, van ca. 10.000 v.Chr. tot 1.000 na Chr. Verder kunt u dwalen door zalen met thema’s als religie, dodenrijk en de Egyptische beeldhouwkunst in alle soorten en maten. Uiteraard is er ruime aandacht voor onze beroemde verzameling mummies en mummiekisten. Met een 3D-applicatie (een inside explorer) doet u zelf onderzoek naar twee mummies uit de collectie. Op touch screens kunt u de drie meter lange mummie van een krokodil en de mummie van de priester Ankhhor digitaal ‘ontleden’. U ziet dan wat er allemaal onder de windsels zit.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de BankGiro Loterij.

Nieuws en activiteiten

Al het nieuws Alle activiteiten

Bezoek ons: