Vaste tentoonstelling
Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken
Collectie van wereldfaam
Oude culturen van Egypte en Nubië
Ruim 1400 voorwerpen uit de wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vormen de vaste tentoonstelling Egypte. De zalen beslaan de gehele begane grond van het museum. De archeologische vondsten die u er ziet, zoals beelden, vazen, sieraden, papyrusvellen, beschilderde mummiekisten en gemummificeerde lichamen zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Ze vertellen over het leven in het oude Egypte en Nubië, culturen die bij velen ook nu nog sterk tot de verbeelding spreken.
Topstukken vormen de leidraad
De topstukken uit de museumcollectie vormen de leidraad van de tentoonstelling. Voorbeelden zijn het dubbelbeeld van Maya en Merit, het vergulde bronzen beeld van de god Osiris, de reliëfs van generaal Horemheb, de mummiekist van priester Paneshy, de pilaren uit het graf van Ptahmose, de stenen monumenten uit Abydos, de grafkapel (mastaba) van Hetepherachty, en nog veel meer. De collectie behoort tot de tien belangrijkste Egyptische verzamelingen in de wereld.
De Nijl
De tentoonstelling begint met een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte en Nubië. De meeste mensen woonden er aan de langste rivier van Afrika: de Nijl. Dankzij het vruchtbare slib dat de rivier bij de jaarlijkse overstroming achterliet, konden ze landbouw bedrijven. Het beeldje van een graanmaalster – aan het begin van de tentoonstelling – illustreert het belang van de Nijl. Een houten modelboot laat zien dat de rivier ook een belangrijke verkeersader was.
Religie
De zaal over de religie van de Egyptenaren begint met verschillende scheppingsverhalen. Een voorbeeld daarvan is dat de god Chnoem mensen maakte op een pottenbakkersschijf. De vele godenbeeldjes geven u een beeld van de rijke godenwereld. Ook is er aandacht voor de cultus rondom de farao, die gezien werd als een god op aarde.
Hiernamaals
Een bronzen beeld van de god Osiris, koning van het hiernamaals, leidt u naar de zaal over leven na de dood. Hier ontdekt u waarom Egyptenaren lichamen mummificeerden. Rijke Egyptenaren namen allerlei voorwerpen mee op hun reis naar het dodenrijk: papyri met magische teksten om de juiste weg te vinden, en mummiekisten om hun gemummificeerde lichaam te bewaren. De hiërogliefen op de grote mummiekist van Peftjaoeneith zijn gedetailleerd uitgewerkt. Ze laten zien dat kosten noch moeite gespaard werd om de mummie te beschermen, zowel op magische wijze als fysiek.
Krokodillenmummie ‘uitpakken’
Met een 3D-applicatie doet u zelf onderzoek naar twee mummies uit de collectie. Op touch screens kunt u de drie meter lange mummie van een krokodil en de mummie van de priester Anchhor digitaal uitpakken. U ziet dan wat er allemaal onder de windsels zit.
Beeldhouwwerken
Voor het bouwen van huizen gebruikten de Egyptenaren vaak in de zon gebakken klei. Daarvan is na duizenden jaren helaas weinig overgebleven. Maar tempels en graven waren bedoeld voor de eeuwigheid, en daarom in steen gebouwd. Dat materiaal heeft de tand des tijds meestal wel doorstaan. In de zaal over sculptuur ziet u de kundigheid van de Egyptische kunstenaars en beeldhouwers terug in de meer dan levensgrote beelden, stenen stèles en grafkapellen. Veel van de voorwerpen komen uit Sakkara, de begraafplaats van de oude stad Memphis. De meeste stèles (stenen platen waarop goden worden vereerd en mensen worden herdacht) komen uit een plaats die Abydos heette.
Egypte en andere culturen
In de laatste zaal is er speciale aandacht voor de diversiteit en dynamiek in het oude Egypte. Het land had veel contacten met andere culturen, zoals het Koesjitische rijk. U ziet hier voorwerpen uit de tijd dat Koesjitische koningen uit Nubië regeerden in Egypte. Ook treft u voorwerpen uit andere Nubische culturen. Vanuit de zaal kijkt u naar de centrale hal van het museum, waar de tempel van Taffeh staat. Ook dit gebouw stond in Nubië. Op oude videobeelden ziet u de ontmanteling en latere opbouw van de tempel in het museum.
Christendom
Tot slot is er aandacht voor de opkomst van het christendom in Egypte. Zo liggen er een aantal ostraca (potscherven) met Bijbelteksten die dateren uit de periode tussen 400 en 600 na Christus.
Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de VriendenLoterij.