Reizende tentoonstelling

te zien t/m zomer 2022

Langs zes locaties in Japan

Nagoya, Shizuoka, Tokyo, Sendai, Yamaguchi en Kobe

De reizende tentoonstelling Egypt: Land of Discoveries gaat over drie eeuwen archeologische ontdekkingen in Egypte. Aan bod komen, onder andere, de eerste wetenschappelijke expeditie door Napoleon, de opgravingen door het Rijksmuseum van Oudheden vanaf 1975, en de modernste technieken van onderzoek naar mummies, canopen (grafvazen) en mummiekisten. De expositie is samengesteld uit ruim 250 objecten en twintig negentiende-eeuwse platen uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Mummies gescand

Bovendien zijn voor deze tentoonstelling afgelopen jaar vier mummies (drie van een mens en één van een dier) gescand met CT-apparatuur, om te kijken of er met de huidige scantechnieken meer informatie te verkrijgen is over de inhoud en doodsoorzaak van de mummies. Met een 3D-applicatie (een inside explorer) kunnen bezoekers van deze tentoonstelling via touch screens zien wat zich allemaal onder de windsels bevindt. Vanaf zomer 2022 zijn de mummies en alle andere objecten weer terug in Leiden.

Reis door Japan

Egypt: Land of Discoveries maakt een uitgebreide tournee door Japan. De tentoonstelling was in 2020 als eerste te zien in het Aichi Prefectural Museum of Art in Nagoya. Daarna reisde de tentoonstelling door naar Shizuoka, Tokyo, Sendai, Yamaguchi en Kobe. Momenteel is de tentoonstelling te zien in Fukuoka, waarna hij nog doorreist naar Sapporo. Er is ook een Japanse website over de tournee gemaakt. Het concept van de tentoonstelling is gemaakt door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met Professor Tomoaki Nakano van Chubu University en het Japanse bedrijf Tokyo Shimbun.

Egypt Land of Discoveries Panesy

Egypt Land of Discoveries Driezitter