Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Sierspeld, brilfibula

Nederland prehistorie

Deze 'brilfibula' is in de jaren 1930 gevonden in de buurt van Noordwijkerhout, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Duitsland of Scandinavië. Opvallend zijn de twee grote ovale sierplaten. Ze hebben een geprofileerde versiering in de vorm van een hoefijzer, met daarbinnen acht puntcirkelmotieven. Tussen de sierplaten zit een beugel en een speld waarmee de stof bij elkaar werd gestoken. Waarschijnlijk werd dit type mantelspelden vooral door vrouwen gedragen. Dat idee is met name gebaseerd op de afwezigheid van typisch mannelijke vondsten (zoals wapens) op de plekken waar ze gevonden zijn.

Details

Afmetingen: L. 16,0 cm; grootste B. 7,6 cm; lengte schijf 6,8 cm; dikte schijf 1,8 cm; lengte brug 2,2 cm; dikte brug 3,0 cm
Materiaal: metaal ; brons
Periode: prehistorie 1200-800 v.Chr.
Vindplaats: Nederland, Zuid-Holland, Noordwijkerhout, Noordwijkerhout
Verwerving: De fibula werd het Museum ter beoordeling aangeboden door de heer H.W. ter Beest, Reinaard 7 te Kollum. Hij was gevonden in de dertiger jaren door zijn schoonvader, de heer Hendrik Dekker, geb. 1-04-1887 te Alkmade. Deze werkte in de crisisjaren in de bollenstreek als los arbeider, vanuit katwijk. Ondanks reumatiek is hij hiermee doorgegaan. Er was geen ander werk. Hij heeft altijd in dezelfde streek gewerkt. “Het was een man die niet veel zei”. Er is dan ook niets opgeschreven en er is niet meer te zeggen, dan dat de fibula gevonden is bij diepdelven in de omgeving van Noordwijkerhout. Na het overlijden van de vinder in 1956 kwam het stuk aan zijn dochter en na haar overlijden aan haar man, de heer ter Beest. Hun zoon herkende bij het bezoek aan Assen de fibula van Bonnerveen als parallel.
Inventarisnummer: h 1982/4.1

Relevante topstukken

Alle topstukken

Bezoek ons: