Twee maandlonen van een Romeinse soldaat

Een zeldzame Romeinse muntschat uit de derde eeuw na Chr. was te zien in de Tempelzaal. De munten zijn in 2014 gevonden in de omgeving van Buren. De schat bestaat uit 162 munten, waarvan de oudste stamt uit 196 na Chr. Gezamenlijk vertegenwoordigden ze ongeveer twee maandlonen van een Romeinse soldaat. De munten waren door De Nederlandsche Bank aangekocht voor de Nationale Numismatische Collectie.

Zilver uit de sloot

Twee amateurarcheologen vonden de zilveren denarii en antoniniani in de modder van een uitgebaggerde sloot bij het dorpje Buren, in Gelderland. De oudste munt in de schat is er een van keizer Septimius Severus, geslagen tussen 196 en 198 na Chr. Het meest recente exemplaar is gemaakt in 248-249 na Chr., tijdens de regering van keizer Philippus I.

Onrust in de derde eeuw na Chr.

De derde eeuw na Chr. was een periode van grote politieke en sociale onrust en militaire problemen. De verdediging van de noordgrens van het Romeinse Rijk werd steeds zwakker. Bovendien hadden Romeinse grenstroepen te kampen met invallen van Germaanse plunderaars. Wellicht heeft de eigenaar van deze munten ze begraven om ze veilig te stellen.

Samenwerking met De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden werken regelmatig samen op het gebied van publieksbereik en educatie. Munten uit de Nationale Numismatische Collectie bijvoorbeeld, versterken de verhaallijn van een tentoonstelling in het museum, zoals recent het geval was in de tentoonstellingen Petra, Gouden Middeleeuwen en Carthago. Ook in de vernieuwde vaste tentoonstellingen over de Klassieke Wereld en het oude Egypte zijn munten uit de collectie van De Nederlandsche Bank te zien.

Romeinse muntschat