Nederland in de Merovingische wereld
Gouden Middeleeuwen presenteerde nieuwe verhalen over het begin van de middeleeuwen, de periode ná de Romeinen en vóór Karel de Grote. Bezoekers ontdekten dat de vroege middeleeuwen geen ‘Dark Ages’ waren, maar juist gouden tijden. Ze zagen archeologische vondsten uit binnen- en buitenland:
- gouden broches, gespen en halsringen
- het gevest van het zwaard van de legendarische koning Childeric
- fraai bewerkt glaswerk
Nederland in de Merovingische wereld
Met deze veelzijdige overzichtstentoonstelling rekende het Rijksmuseum van Oudheden af met het sombere beeld van de vroege middeleeuwen. Dit is de tijd waarin Merovingische koningen als Childeric en Clovis over de Lage Landen heersten, tussen 400 tot 700 na Christus. Gouden Middeleeuwen vertelde hoe 1500 jaar geleden het leven was in onze streken en welke rol Nederland speelde in de wereldwijde handelsnetwerken van het vroegmiddeleeuwse Europa.
Nederlandse topvondsten en Merovingisch glas
Natuurlijk was er veel aandacht voor de Nederlandse archeologische topvondsten uit deze tijd, zoals de gesp van Rijnsburg, de goudschat van Olst, de glazen beker van Bergeijk en een nieuwe zilverschat van zeventig munten uit Cothen. Daarbij was een aparte zaal gewijd aan het prachtige, maar onbekende Merovingische glas.
Speciaal uit Parijs: het zwaard van koning Childeric
Speciaal voor deze tentoonstelling kregen de Nederlandse voorwerpen gezelschap van spectaculaire bruiklenen uit het buitenland, zoals vergulde gespen uit Londen en een vergulde helm uit Krefeld. Uit Parijs kwam het pièce de résistance van deze tentoonstelling: het gevest van het zwaard van de Merovingische koning Childeric. Het wapen werd in 1653 in Doornik gevonden. Na vele omzwervingen is het nu in het bezit van de Bibliothèque Nationale de France, en wordt nog maar zelden uitgeleend.