Zeldzaam glas uit de vroege middeleeuwen

Prachtig en zeldzaam Merovingisch glas was te zien op de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland, in een aparte zaal op de tweede verdieping. Bezoekers zagen schaaltjes, bakjes, bekers en drinkhoorns uit de vroege middeleeuwen, de periode tussen ca. 400 en 700. Ze hebben wonderlijke vormen die kenmerkend zijn voor de Merovingische periode, zoals slurfbeker en buidelbeker.

Eigen collectie en bruiklenen

Het glas in deze zaal was voor het grootste deel afkomstig uit de eigen museumcollectie, aangevuld met bruiklenen uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel), het Haags Gemeentemuseum, Centre Céramique (Maastricht) en de Archeologiestichting uit Stein.

Video: Annemarieke Willemsen toont slurfbeker

In de video legt Annemarieke Willemsen uit wat slurfbekers zijn en hoe die werden gemaakt. Bovendien demonstreert ze waarvoor een slurfbeker in de vroege middeleeuwen werd gebruikt. Annemarieke is conservator van de collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden en samensteller van de tentoonstelling. (© video: Erik de Goederen, met medewerking van Nationaal Glasmuseum Leerdam | Glasblazerij en glasblazer Marc Barreda)