Wonder in de woestijn

Petra. Wonder in de woestijn heeft in minder dan vijf maanden tijd ruim 170.000 bezoekers getrokken. De expositie is hiermee de succesvolste tentoonstelling uit de geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden.

Hoofdstad van de Nabateeërs

Petra was de hoofdstad van het oude volk der Nabateeërs. De verborgen gelegen stad is een van de wonderen uit de oudheid. De monumentale gebouwen, tempels, koningsgraven en luxe woonhuizen zijn uit de rode rotsen van het Umm al-Biyara-massief gehouwen. Op het gebied van cultuurhistorie en archeologie is de oude stad misschien wel het allermooiste in de wereld.

150 archeologische en architectonische topstukken

Ruim 150 archeologische en architectonische topstukken uit Petra waren over drie tentoonstellingszalen verdeeld. Nooit eerder waren in Nederland zoveel van deze objecten te zien. De tentoonstelling was opgebouwd rond het gedetailleerde beeldhouwwerk dat de gebouwen van de stad sierde. Bezoekers zagen reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen. Ook waren er fresco’s en voorbeelden van het verfijnde, beschilderde aardewerk van de Nabateeërs.

Mooiste plekken decor tentoonstelling

De tentoonstelling nam bezoekers mee naar de mooiste plekken in de stad. De siq, een smalle bergkloof, geeft toegang tot Petra. Daarbinnen liggen o.a. heiligdommen, villa’s, het schathuis al-Khazneh en de luxe residentie op de hellingen van het Umm al-Biyara-massief. Een 3D-installatie liet de stad herrijzen, op basis van de meest recente archeologische opgravingen. In het tentoonstellingsdecor waanden bezoekers zich te midden van de ruïnes van de stad, proefden de sfeer van de woestijn en maakten kennis met de Nabateeërs en hun architectuur, cultuur, kunst en religie.

Bloeiende hoofdstad in de woestijn

Petra was in de oudheid de hoofdstad van de Nabateeërs, een van oorsprong nomadisch volk. Zo’n tweeduizend jaar geleden gingen ze zich vestigen in wat nu Israël, Saoedi-Arabië en Jordanië is. Aan de rand van de woestijn verrees hun indrukwekkende hoofdstad.

Petra wonder in de woestijn