Onderhoudswerkzaamheden

Op dinsdag 30 april 2024 is de Romeinse zaal van de vaste presentatie Klassieke wereld de hele dag gesloten.

Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Grieken, Romeinen en Etrusken

Beeldengalerij in een van de Griekse zalen

Klassieke wereld Beeldjes in een van de Griekse zalen

Onderhoudswerkzaamheden

Op dinsdag 30 april 2024 is de Romeinse zaal van de vaste presentatie Klassieke wereld de hele dag gesloten.

Schoonheid en samenhang

In de vaste tentoonstelling Klassieke wereld geniet u van de veelzijdigheid van de geschiedenis van het oude Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk. U ziet de collectie niet alleen in al zijn schoonheid, maar ook in samenhang en dialoog met de omringende culturen.

Griekse beeldengalerij

De klassieke beeldhouwkunst is misschien wel de beroemdste erfenis die de oude Grieken ons hebben nagelaten. In een van de zalen is daarom een prominente plaats ingeruimd voor een galerij die een overzicht van de mooiste beelden uit de collectie geeft. U ziet er beeldhouwwerken van mythische helden en goden als Pan, Heracles, Hecate en Dionysus.

Van vroegste cultuur tot Grieks aardewerk

De hoogtepunten uit de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden worden in de tentoonstelling over twee zalen verdeeld. Behalve voor beeldhouwkunst, is er ook een hoofdrol weggelegd voor het fraaie Griekse aardewerk. Vijftig geselecteerde vazen, schalen en amforen vertellen bekende mythische verhalen: over Aeneas die uit Troje vlucht, of de strijd tussen Achilles en Memnon. Ook de vroegste Griekse cultuur komt aan bod, evenals de opkomst van Athene, de grote beschavingen van Kreta en Mycene, en de enorme culturele diversiteit die ruim drieduizend jaar geleden op de talloze Griekse eilanden was te vinden.

Een blik in de Romeinse beeldenzaal

Romeinse keizerbeelden in het museum

Galleria Etrusca

De bijzondere Etruskische collectie van het museum heeft een eigen plaats in de tentoonstelling gekregen. Via een chronologische presentatie van de objecten krijgt u een helder beeld van deze fascinerende cultuur uit Midden-Italië. De beroemde askisten uit Volterra vormen het hart van de Galleria Etrusca. De mooiste exemplaren staan vol met reliëfs die scènes uit de Griekse mythologie laten zien.De rijkdom van de Etrusken ziet u in vitrines die zijn gevuld met gedecoreerde spiegels, gouden sieraden en de mooiste bronzen beeldjes uit de collectie.

Romeinen: keizers, goden en burgers

De zalen met hoogtepunten uit de Romeinse collectie bevat oude bekenden en opvallende recente aanwinsten. De grote keizerbeelden staan op hun oude plek, maar krijgen gezelschap van gemmen, cameeën en munten met portretten van Romeinse keizers. Godenbeelden van brons en marmer geven samen met bronzen votiefbeeldjes en amuletten een beeld van de religieuze wereld van de Romeinen. Van daaruit is het een kleine stap naar de fraaie altaren en sarcofagen die onderdeel uitmaken van de grafcultuur van zowel rijke als gewone Romeinen.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de VriendenLoterij.