Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Ruim 300.000 jaar geschiedenis

Voorwerpen in 'Archeologie van Nederland'

Een groot tijdlint doorkruist de zalen van Archeologie van Nederland

Vijfenzeventig archeologische vindplaatsen

De vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland is uniek. Nergens anders vindt u een dergelijk compleet overzicht van de archeologische geschiedenis van ons land. Aan de hand van vijfenzeventig belangrijke archeologische vindplaatsen loopt u door ruim 300.000 jaar geschiedenis. U volgt het pad van bodemvondsten door de tijd. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd.

300.000 jaar geschiedenis

De voorwerpen in deze tentoonstelling overbruggen een enorme tijdspanne. Maar liefst 300.000 jaar geschiedenis komt aan bod. In totaal zijn meer dan tweeduizend voorwerpen te zien, waaronder klassiekers als het gekromde zwaard en de urn uit het ‘vorstengraf van Oss’ (700-550 v. Chr.) en de zilveren Vikingschat uit Wieringen (ca. 850 na Chr.). Maar er zijn ook veel actuele en onverwachte vondsten te zien. Zo komt u Krijn tegen, de eerste Nederlandse Neanderthaler. En u ziet een haard die 11.500 jaar geleden voor het laatst brandde, een ‘opgerold’ stukje goud uit de vroege middeleeuwen, een compleet vijftiende-eeuws schip, een mijlpaal uit de renaissance en de tandenborstel van een Duitse luchtmachtofficier uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdlijn, ontmoetingsplaatsen en kinderdromen

De tentoonstelling gaat verder dan alleen het presenteren van Nederlandse topvondsten. Er wordt vooral ingezoomd op de plaatsen waar de voorwerpen in de bodem zijn gevonden. Via Google Earth gaat u terug in de tijd en ziet u het landschap van toen. Verder zijn er interactieve ‘ontmoetingsplaatsen’ waar bewoners uit de prehistorie, middeleeuwen en de zestiende eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Kinderen kunnen wegkruipen in vijf gereconstrueerde slaapplaatsen. Als in een droom komen daar beelden en geluiden langs van rendierjagers, boeren uit de bronstijd, Romeinen, Vikingen en ridders.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de VriendenLoterij.

Archeologie van Nederland Middeleeuwen munten

Voorwerpen in Archeologie van Nederland

TIP: Archeologie op de Kaart

Op de website Archeologie op de Kaart maak je een archeologische tijdreis door Nederland. Je vindt er ruim 180 vondsten uit de Nederlandse bodem en bijna honderd tips voor een archeologisch dagje uit. Struin door de geschiedenis en bekijk Nederland door de ogen van een archeoloog. Ontdek wie de Neanderthalers waren, duik in het leven van Cees de steentijdman of ga op zoek naar de sporen van een Vikingaanval.