Interactieve rondleiding

Voor wie?

Klas 1, 2, 3 en 4 vmbo

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen uit het voortgezet onderwijs.

Duur

75 minuten

Variant: livestream-rondleiding

Behoort een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden voor uw klas niet tot de mogelijkheden? Voor deze klassen bieden we vanaf september 2022 Verboden te verzamelen als interactieve livestream-rondleiding aan. Neem voor reserveringen contact op met onze Servicedesk: 071 – 5 163 163.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens de interactieve rondleiding Verboden te verzamelen legt de rondleider uw leerlingen vijf dilemma’s voor, die te maken hebben met wat een museum mag verzamelen en tentoonstellen:

 1. Mag het museum menselijke resten tentoonstellen, zoals mummies?
 2. Moet het museum objecten teruggeven aan landen van herkomst?
 3. Moet het museum objecten kopen die door mensen met een metaaldetector gevonden zijn?
 4. Is het erg dat musea soms – bewust of onbewust – vervalsingen presenteren?
 5. Mag het museum objecten zo restaureren dat ze er heel anders uit komen te zien?

Alle dilemma’s worden aan de hand van afwisselende werkvormen behandeld, bij objecten uit verscheidene periodes en plaatsen van de geschiedenis, van prehistorie tot middeleeuwen en van Nederland tot Egypte.

Doelen

 • Leerlingen oefenen met het bekijken van een casus vanuit verschillende perspectieven, het formuleren van hun mening en het respecteren van het standpunt van anderen.
 • Leerlingen denken kritisch na over de vraag op basis van welk bewijs het verhaal over het verleden tot stand gekomen is.
 • Leerlingen ervaren dat de omgang met de geschiedenis in het verleden anders was dan nu.
 • Leerlingen maken kennis met de functie van een museum in de samenleving.

Reserveren

Voorbereiden

Een museumbezoek heeft meer betekenis als het een plek krijgt in het lesprogramma. Het verzoek is daarom om in ieder geval het volgende met de leerlingen te bespreken:

 • Wat gaan we doen?
 • Waarom gaan we dat doen? (betekenis geven)
 • Wat willen we bereiken? (docent(en) en leerlingen)

De interactieve rondleiding Verboden te verzamelen sluit onder andere aan bij lessen over thema’s als debatteren, erfgoed en kritisch denken.

Meer informatie:

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw klas is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kunt u hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van uw bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2023.)

VO Egypte Verboden te verzamelen