Interactieve rondleiding

Voor wie?

Alle leerjaren vmbo, havo, vwo, gymnasium

Deze rondleiding sluit aan bij de vakken burgerschap, maatschappijleer, Nederlands, debatteren en geschiedenis (meerdere tijdvakken).

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen uit het voortgezet onderwijs.

Duur

75 minuten

Variant: livestream-rondleiding

Behoort een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden voor uw klas niet tot de mogelijkheden? Voor deze klassen bieden we vanaf september 2022 Verboden te verzamelen als interactieve livestream-rondleiding aan. Neem voor reserveringen contact op met onze Servicedesk: 071 – 5 163 163.

Wat kunt u verwachten?

Leerlingen worden tijdens de rondleiding uitgenodigd om hun mening te geven over dilemma’s rondom het tentoonstellen van objecten. Ze denken bijvoorbeeld na over het tentoonstellen van zogenaamde menselijke resten, zoals skeletten en mummies. Moet een museum dit wel of laten zien aan bezoekers? Leerlingen leren hun mening te beargumenteren en elkaars visie te respecteren.

Andere voorbeelden van vragen die in de rondleiding aan bod komen zijn:

  • Moet het museum objecten teruggeven aan het land van herkomst?
  • Is het erg dat musea soms – bewust of onbewust – vervalsingen presenteren?

Alle dilemma’s worden aan de hand van afwisselende werkvormen behandeld, bij objecten uit verscheidene periodes en plaatsen van de geschiedenis. Deze rondleiding biedt daardoor een veelzijdig beeld van het museum.

Doelen

  • Leerlingen oefenen met het bekijken van een casus vanuit verschillende perspectieven, het formuleren van hun mening en het respecteren van het standpunt van anderen.
  • Leerlingen denken kritisch na over de vraag op basis van welk bewijs het verhaal over het verleden tot stand gekomen is.
  • Leerlingen ervaren dat de omgang met de geschiedenis in het verleden anders was dan nu.
  • Leerlingen maken kennis met de functie van een museum in de samenleving.

Reserveren

Voorbereiden

Een museumbezoek heeft meer betekenis als het een plek krijgt in het lesprogramma. Het verzoek is daarom om in ieder geval het volgende met de leerlingen te bespreken:

  • Wat gaan we doen?
  • Waarom gaan we dat doen? (betekenis geven)
  • Wat willen we bereiken? (docent(en) en leerlingen)

Meer informatie:

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw klas is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kunt u hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van uw bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2024.)

VO Egypte Verboden te verzamelen