Nu ook archeologische topvondsten van de 21e eeuw

Het Rijksmuseum van Oudheden breidt, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de website Archeologie op de Kaart uit met een nieuwe laag. De vernieuwde website is sinds vandaag online.

Topvondsten van de eenentwintigste eeuw

De nieuwe laag die op Archeologie op de Kaart is aangebracht, gaat over archeologische vondsten van de eenentwintigste eeuw. Met ruim tachtig nieuwe locaties krijgen bezoekers van de site een overzicht van de absolute topvondsten die van 2000 tot nu in Nederland zijn gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse heiligdom bij Herwen, de vondsten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn of bijzondere scheepswrakken uit de Waddenzee. De variatie is groot: van goudschatten tot houten objecten, en van oeroude zaden tot bijzondere sieraden.

Wat is Archeologie op de Kaart?

Archeologie op de Kaart is een interactieve website waarop iedereen de archeologie van Nederland kan ontdekken en beleven. Met ruim 250 informatiepunten over vondsten, musea en bezienswaardigheden gaat jong en oud op een tijdreis door de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis, van de oude steentijd tot aan de huidige tijd.

Geschiedenisonderwijs

De website is gemaakt voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar en sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs. Archeologie op de Kaart kan daardoor uitstekend gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen. Door middel van begrijpelijke teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland. Maar ook voor volwassenen valt er genoeg te ontdekken.

Zelf ontdekken

Benieuwd welke voorwerpen en verhalen er bijvoorbeeld uit jouw omgeving komen? Ga naar Archeologie op de Kaart en lees over de oude én nieuwe topvondsten van de Nederlandse archeologie. Ontdek het zelf!

Archeologie op de kaart vogelschaal