Archeologie van Nederland

Archeologie van NederlandArcheologie van Nederland
Overzicht van een deel van Archeologie van NederlandOverzicht van een deel van Archeologie van Nederland
Goudschat van Wiewerd in de vitrineGoudschat van Wiewerd in de vitrine
Op de afdeling Archeologie van NederlandOp de afdeling Archeologie van Nederland

De vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland is uniek. Nergens anders vindt u een dergelijk compleet overzicht van de archeologische geschiedenis van Nederland. Aan de hand van 75 belangrijke archeologische vindplaatsen loopt u door ruim 300.000 jaar geschiedenis. U volgt het pad van bodemvondsten door de tijd. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late Middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd. 

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken.

300.000 jaar geschiedenis

De voorwerpen in deze tentoonstelling overbruggen een enorme tijdspanne. Maar liefst 300.000 jaar geschiedenis komt aan bod. In totaal zijn meer dan tweeduizend voorwerpen te zien, waaronder klassiekers als het gekromde zwaard en de urn uit het 'vorstengraf van Oss' (700-550 v. Chr.) en de zilveren Vikingschat uit Wieringen (ca. 850 na Chr.). Maar er zijn ook veel actuele en onverwachte vondsten te zien. Zo komt u Krijn tegen, de eerste Nederlandse Neanderthaler. En u ziet een haard die 11.500 jaar geleden voor het laatst brandde, een 'opgerold' stukje goud uit de Vroege Middeleeuwen, een compleet vijftiende-eeuws schip, een mijlpaal uit de Renaissance en de tandenborstel van een Duitse luchtmachtofficier uit de Tweede Wereldoorlog. 


Aanwinst | In juli 2017 kocht het Rijksmuseum van Oudheden het 'zwaard van Ommerschans', een 3500 jaar oud reuzenzwaard en een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Het bronzen zwaard van 68,3 centimeter lang is momenteel te zien in de tijdelijke tentoonstelling Al 200 jaar van nu.

Tijdlijn, ontmoetingsplaatsen en kinderdromen

De tentoonstelling gaat verder dan alleen het presenteren van Nederlandse topvondsten. Er wordt vooral ingezoomed op de plaatsen waar de voorwerpen in de bodem zijn gevonden. Via Google Earth gaat u terug in de tijd en ziet u het landschap van toen. Verder zijn er interactieve 'ontmoetingsplaatsen' waar bewoners uit de prehistorie, Middeleeuwen en de zestiende eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Kinderen kunnen wegkruipen in vijf gereconstrueerde slaapplaatsen. Als in een droom komen daar beelden en geluiden langs van rendierjagers, boeren uit de bronstijd, Romeinen, Vikingen en ridders.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de BankGiro Loterij.

Extra's

  • Ga met speurhond Luuk op zoek naar bijzondere archeologische voorwerpen uit eigen bodem. (speurroute, 8-12 jaar, €2,95)
  • Lesprogramma basisonderwijs en voortgezet onderwijs
  • U kunt een rondleiding over 'Archeologie van Nederland' (max. 25 personen) online regelen of bellen met 071 - 5163 163
  • U kunt een groepsbezoek voor 'Archeologie van Nederland' (min. 10 personen, excl. Museumkaart) online regelen of bellen met 071 - 5163 163

Archeologie op de kaart

Archeologie op de kaart is een website waarmee je een archeologische tijdreis door Nederland maakt, bedoeld voor leerlingen en andere geïnteresseerden. Je kunt kiezen uit tien historische periodes in Nederland, van de tijd van Neanderthalers tot en met onze Moderne Tijd. Per periode worden de meest interessante archeologische voorwerpen belicht. Je vindt hier een schat aan informatie voor het voorbereiden van presentaties en werkstukken.

Waar zijn de objecten gevonden?

Op deze kaarten staat een aantal plaatsen in Nederland waar opvallende voorwerpen in de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland zijn gevonden. 

Noord-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps
Midden-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps
Zuid-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps