Archeologie van Nederland

Archeologie van NederlandArcheologie van Nederland
Overzicht van een deel van Archeologie van NederlandOverzicht van een deel van Archeologie van Nederland
Goudschat van Wiewerd in de vitrineGoudschat van Wiewerd in de vitrine
Op de afdeling Archeologie van NederlandOp de afdeling Archeologie van Nederland

De afdeling 'Archeologie van Nederland' is een unieke vaste tentoonstelling. Nergens anders is een compleet overzicht van de archeologische geschiedenis van Nederland te vinden. Aan de hand van 75 belangrijke archeologische vindplaatsen loopt u door ruim 300.000 jaar geschiedenis. U volgt het pad van bodemvondsten door de tijd. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late Middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd. 

< RTV Utrecht | 8 maart 2016 | Annemarieke Willemsen, conservator collectie Middeleeuwen, vertelt in het programma Westbroek met Henk Westbroek over edelstenen uit vroege Middeleeuwen uit de regio Utrecht. (Het item duurt 5:46 minuten)

300.000 jaar geschiedenis

De voorwerpen op de nieuwe afdeling overbruggen een enorme tijdspanne. Maar liefst 300.000 jaar geschiedenis komt aan bod. In totaal zijn meer dan tweeduizend voorwerpen te zien, waaronder klassiekers als het gekromde zwaard en de urn uit het 'vorstengraf van Oss' (700-550 v. Chr.) en de zilveren Vikingschat uit Wieringen (ca. 850 na Chr.). Maar er zijn ook veel actuele en onverwachte vondsten te zien. Zo komt u Krijn tegen, de eerste Nederlandse Neanderthaler. En u ziet een haard die 11.500 jaar geleden voor het laatst brandde, een 'opgerold' stukje goud uit de Vroege Middeleeuwen, een compleet vijftiende-eeuws schip, een mijlpaal uit de Renaissance en de tandenborstel van een Duitse luchtmachtofficier uit de Tweede Wereldoorlog. 

Tijdlijn, ontmoetingsplaatsen en kinderdromen

De vormgeving van 'Archeologie van Nederland' is opvallend. Een grote, witte band kronkelt als een lint door de tentoonstellingszaal op de tweede verdieping. Het is een tijdlijn van 300.000 jaar. Hierin zijn alle vitrines, teksten, filmpjes en multimediale toepassingen verwerkt.
De afdeling gaat verder dan alleen het presenteren van Nederlandse topvondsten. Er wordt vooral ingezoomed op de plaatsen waar de voorwerpen in de bodem zijn gevonden. Via Google Earth gaat u terug in de tijd en ziet u het landschap van toen. Verder zijn er interactieve 'ontmoetingsplaatsen' waar bewoners uit de prehistorie, Middeleeuwen en de zestiende eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Kinderen kunnen wegkruipen in vijf gereconstrueerde slaapplaatsen. Als in een droom zien en horen ze beelden en geluiden langskomen van rendierjagers, boeren uit de bronstijd, Romeinen, Vikingen en ridders.

Extra's

Noord-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps
Midden-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps
Zuid-NederlandVindplaatsen van de collectie op Google Maps
Korte film: 'het lint'Hoe kwam Archeologie van Nederland tot stand?