Kindertentoonstelling (vanaf 7 jaar)

10 oktober 2020 t/m 3 september 2023

Ontrafel de mysteries rond het graf van de farao

De woestijn in Egypte, bijna honderd jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig, maar zonder resultaat. Hij heeft de hoop al bijna opgegeven, maar dan… kom jij hem te hulp!

Slim speurwerk nodig

Samen met Howard Carter en zijn onderzoeksteam gingen kinderen aan de slag. Er was bijvoorbeeld slim speurwerk nodig om de ingang van Toetanchamons geheime, drieduizend jaar oude graf te vinden. Met behulp van opdrachten, spelletjes, films en verhalen zochten ze mee in de Egyptische Vallei der Koningen.

De ondergrondse tombe van Toetanchamon

Als kinderen de ondergrondse tombe konden vinden, ontdekten ze daar de beroemde gouden mummiekist van Toetanchamon. Ze zagen ook de andere rijkdommen waarmee hij werd begraven. In de grafkamer namen ze een kijkje in het Egyptische dodenrijk. Ze kwamen alles te weten over de farao, zijn graf, mummies en de Egyptische goden. Bijvoorbeeld dat Toetanchamon nog maar negen jaar oud was toen hij farao werd.

Mysteries ontrafelen in het mummie-lab

Verder was er een modern mummie-lab. Hier deden kinderen proefjes en experimenten. Ze onderzochten mummies van binnen en buiten met hightech scans. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld hoe Toetanchamon eruitzag, hoe het kwam dat hij stierf toen hij nog maar negentien jaar was en hoe ze hun eigen naam in hiërogliefen schrijft. Hiermee hielpen ze onderzoekers van nu met het ontrafelen van de mysteries die nog steeds rond Toetanchamon bestaan.

Egyptische voorwerpen

De mummiekist, het gouden masker en alle andere spullen uit de graftombe van Toetanchamon bevinden zich in Egypte. Helaas zijn ze te kwetsbaar en te kostbaar om zomaar naar Nederland te kunnen reizen. In Op zoek naar Toetanchamon zagen kinderen kopieën van deze voorwerpen, zodat ze een idee kregen met welke schatten de farao begraven was. Verder zagen ze prachtige dingen uit de museumcollectie die uit Toetanchamons tijd komen, zoals grafbeeldjes, magische amuletten met spreuken en papyrusvellen met hiërogliefen. Heel bijzonder was een boemerang  met de naam van Toetanchamon erop.

Op zoek naar Toetanchamon kinderen

Op zoek naar Toetanchamon kinderen

Speel senet

Senet was een van Toetanchamons lievelingsspelletjes. Wil jij het ook spelen? Download dan de senet-spelregels en het senet-spelbord.

LEGO®-Toetanchamon

Meester-LEGO®-bouwer Koen Zwanenburg maakte het beroemde masker van Toetanchamon na. Hij gebruikte meer dan 16.000 steentjes! Voor jou ontwierp hij een kleine versie, met 228 stukjes. Download de bouwinstructies.

Primair onderwijs: Toetanchamon in projectweekpakket

Bij het projectweekpakket over Egypte (gratis verkrijgbaar voor het primair onderwijs) is een aanvullend hoofdstuk over Toetanchamon gemaakt. Het document bevat aanvullende achtergrondinformatie en suggesties voor activiteiten en opdrachten.

Op zoek naar Toetanchamon

Op zoek naar Toetanchamon

Op zoek naar Toetanchamon Legomasker

Het masker van 16.000 LEGO-steentjes dat Koen Zwanenburg maakte, was in 2021 te zien in ons museum (foto: Rob Overmeer)

Farao Toetanchamon

Een paar jaar na de dood van zijn vader Achnaton wordt Toetanchamon farao van Egypte. Hij is dan nog maar negen jaar oud! Toetanchamon had heel lang kunnen regeren, maar rond zijn negentiende jaar sterft hij onverwachts. Haastig wordt hij in een ondergrondse grafkamer begraven, samen met een ongelooflijke hoeveelheid goud en schatten. Speciale priesters mummificeren zijn lichaam, zodat hij in het dodenrijk verder kan leven. Om zijn mummie goed te beschermen, leggen ze Toetanchamon in prachtig versierde kisten, met een gouden masker op zijn gezicht.

Archeoloog Howard Carter

Farao Toetanchamon wordt begraven in de Vallei der Koningen, net als vele andere koningen en koninginnen in die tijd. Zijn graf is goed verstopt en verzegeld, zodat rovers de schatten niet kunnen stelen. Wanneer de Britse archeoloog Howard Carter meer dan drieduizend jaar later in Egypte aankomt, zijn alle graven van de farao’s al gevonden. Behalve… het graf van Toetanchamon. Carters spannende zoektocht naar de verloren tombe begint in 1917 en duurt vele jaren. Gelukkig ben jij nu in de buurt om in Op zoek naar Toetanchamon het team te helpen!

National Geographic: 'De ontdekking van het graf van Toetanchamon' | Historicus Bart Gielen neemt je mee in het verhaal van Carter. Hoe verliep zijn zoektocht naar het graf van Toetanchamon?

Meer over Toetanchamon en de oude Egyptenaren

Bij het onderdeel Museumkennis op deze website kom je meer te weten over het oude Egypte en farao’s zoals Toetanchamon. Bijvoorbeeld voor een spreekbeurt of werkstuk, of gewoon omdat het leuk is!

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van onze tentoonstellingen en activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

ProRail_logo

In samenwerking met Kidsweek en Djoser Family