Mini-expositie

te zien t/m 3 november 2024

Verhalen in spijkerschrift

De geschiedenis van het oude Nabije Oosten is geschreven op klei: volgens schattingen zijn er bijna een miljoen beschreven kleitabletten teruggevonden. Hierop staan administratieve teksten, brieven, contracten, schooloefeningen, wetenschappelijke- en literaire werken. Samen vertellen ze de verhalen van het oude Nabije Oosten. Het werk van de assyrioloog laat zien hoe assyriologen de verschillende soorten spijkerschrift op deze kleitabletten lezen.

Een traditie van ruim drie millennia

Het spijkerschrift is het oudste schrift ter wereld. Rond 3300 v.Chr. werd het eerste spijkerschrift geschreven in de stad Uruk, in het zuiden van het huidige Irak. Dat schrift ontwikkelde zich verder en werd voor verschillende talen gebruikt, tot rond het begin van onze jaartelling. Aan de hand van kleitabletten uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten wordt uitgelegd hoe het mogelijk is om spijkerschrift te lezen en wat de vertaalde teksten ons vertellen over het oude Nabije Oosten.

Diversiteit op klei

Het spijkerschrift kent verschillende vormen en werd voor vele doelen ingezet. De mini-expositie bestaat uit enkele vitrines met daarin, onder meer, millennia oude studentenoefeningen, een tekst met magische abracadabra-spreuken en diverse wetenschappelijke werken die geschreven zijn in het Soemerisch, Akkadisch, Elamitisch en het Hettitisch.

Het werk van de…

Het werk van de assyrioloog is de tweede in een reeks mini-exposities over verschillende specialismen van de studie naar het oude Nabije Oosten. Het werd samengesteld ter gelegenheid van de 68ste editie van het internationale assyriologencongres Rencontre Assyriologique Internationale, dat in 2023 in Leiden plaatsvindt.

Spijkerschrift Het werk van de assyrioloog

Inventarislijst van vee | Drehem (Irak), 2112-2004 v.Chr. | Collectie: RMO

Tempel Jebel Aruda Het werk van de assyrioloog

Tempel (ca. 3200-3000 v.Chr.) op de huidige Jebel Aruda in Syrië, gebouwd in de periode waarin het spijkerschrift werd ontwikkeld | Foto: RMO