Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Syrië, Iran, Mesopotamië en meer

Lees meer over de mini-expositie Zoetekauw (te zien t/m 27 oktober 2021)

Oude Nabije Oosten

Voorwerpen van duizenden jaren oud

In de vaste tentoonstelling Nederlanders en het oude Nabije Oosten ontdekt u hoe voorwerpen van duizenden jaren oud uit bijvoorbeeld Syrië, Iran of het oude Mesopotamië in het Rijksmuseum van Oudheden terecht zijn gekomen. Nederlandse archeologen, verzamelaars en wetenschappers speelden daarin een onmisbare rol. In de negentiende en twintigste eeuw leidde dat niet zelden tot heuse avonturen.

Verhalen over een bijzondere collectie

Schatten uit een Syrische bergtempel, gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen. De archeologische wetenswaardigheden over deze voorwerpen vormen de rode draad in de nieuwe presentatie, samen met verhalen over hun omzwervingen en de relatie met Nederlandse onderzoekers door de eeuwen heen. U ontdekt waarom 1929 een belangrijk jaar was voor de collectie oude Nabije Oosten, aan welke sport de koningen in Mesopotamië deden en wie de eerste Nederlander was die archeologische opgravingen uitvoerde in Babylon.

Nederlanders en het oude Nabije Oosten

De uitwisseling tussen Nederlanders en het oude Nabije Oosten gaat eeuwen terug. Friese en Hollandse kruisvaarders reisden achthonderd jaar geleden al naar Jeruzalem. Later berichtten ontdekkingsreizigers over fascinerende ruïnes en in de Gouden Eeuw stonden veel kabinetten vol ‘oosterse’ rariteiten. De afgelopen tweehonderd jaar trokken Nederlandse archeologen en onderzoekers naar het oude Nabije Oosten. Ze gingen op zoek naar de geschiedenis van invloedrijke, verloren beschavingen. Een aantal van hun spectaculaire ontdekkingen ziet u in deze zaal.

Onmisbare schakel

Het Rijksmuseum van Oudheden verwierf sinds zijn oprichting in 1818 een omvangrijke collectie uit het oude Nabije Oosten. Voor archeologen is dat het gebied dat reikt van het huidige Turkije tot en met het Arabisch schiereiland, en van Libanon tot Afghanistan. De meer dan 18.000 voorwerpen bestrijken een periode van ruim dertienduizend jaar. Door de uitwisseling tussen culturen in dit gebied, vormt het oude Nabije Oosten een onmisbare schakel tussen het oude Egypte en de Grieken en Romeinen. En daarmee is het ook een onmisbare schakel tussen de andere collecties van het Rijksmuseum van Oudheden.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de VriendenLoterij.

Mini-expositie: Zoetekauw

Onze liefde voor zoetigheid kent een lange geschiedenis. Deze mini-expositie op de vaste tentoonstelling Nederlanders en het oude Nabije Oosten vertelt over de teelt van suikerriet in de oudheid en hoe rietsuiker uiteindelijk in de loop van de middeleeuwen in Nederlandse huishoudens verscheen. Zoetekauw is samengesteld door studenten van de Faculteit Archeologie van de Universiteit van Leiden.

De reis van suiker van Oost naar West

Tafelsuiker werd vanaf de 4de eeuw na Chr. voor het eerst geproduceerd in het huidige Bangladesh en India, nadat ontdekt was hoe suiker uit suikerriet gewonnen kon worden. De teelt van suikerriet was buitengewoon lucratief en verspreidde zich vanaf 500 na Chr. vanuit het huidige Iran naar andere gebieden in het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied – in gebieden met het geschikte, warme klimaat. De voordelen van rietsuiker bleven niet onopgemerkt, zodat het in de loop van de middeleeuwen steeds meer in de keuken en aan tafel werd gebruikt. Suiker ontwikkelde zich van luxueus product, via gelegenheidstraktatie, tot massaproduct.

Samenwerking

Zoetekauw is te zien t/m 27 oktober 2021 en werd gemaakt in samenwerking met Faculteit Archeologie, Universiteit Leiden, met dank aan Bijzondere Collecties Universiteit Leiden en Museum Boerhaave.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een publicatie uitgegeven: Sweet Tooth: The Journey of Sugar from East to West / Zoetekauw: De reis van suiker tussen Oost en West (Utrecht, Parnassus Press 2020). Het boek is te koop in de museumwinkel.

Kiezen met tandbederf uit de 15de of 16de eeuw (vindplaats: Arnhem)

Luxe kom voor zoete lekkernijen uit de 13de of 14de eeuw (vindplaats: Damascus)

Activiteiten en nieuws

Al het nieuws Alle activiteiten

Bezoek ons:

Logo Facebook Logo Twitter Logo Instagram Logo Pinterest