Vaste tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken

Syrië, Iran, Mesopotamië en meer

Oude Nabije Oosten

Voorwerpen van duizenden jaren oud

In de vaste tentoonstelling Nederlanders en het oude Nabije Oosten ontdekt u hoe voorwerpen van duizenden jaren oud uit bijvoorbeeld Syrië, Iran of het oude Mesopotamië in het Rijksmuseum van Oudheden terecht zijn gekomen. Nederlandse archeologen, verzamelaars en wetenschappers speelden daarin een onmisbare rol. In de negentiende en twintigste eeuw leidde dat niet zelden tot heuse avonturen.

Verhalen over een bijzondere collectie

Schatten uit een Syrische bergtempel, gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen. De archeologische wetenswaardigheden over deze voorwerpen vormen de rode draad in de nieuwe presentatie, samen met verhalen over hun omzwervingen en de relatie met Nederlandse onderzoekers door de eeuwen heen. U ontdekt waarom 1929 een belangrijk jaar was voor de collectie oude Nabije Oosten, aan welke sport de koningen in Mesopotamië deden en wie de eerste Nederlander was die archeologische opgravingen uitvoerde in Babylon.

Nederlanders en het oude Nabije Oosten

De uitwisseling tussen Nederlanders en het oude Nabije Oosten gaat eeuwen terug. Friese en Hollandse kruisvaarders reisden achthonderd jaar geleden al naar Jeruzalem. Later berichtten ontdekkingsreizigers over fascinerende ruïnes en in de Gouden Eeuw stonden veel kabinetten vol ‘oosterse’ rariteiten. De afgelopen tweehonderd jaar trokken Nederlandse archeologen en onderzoekers naar het oude Nabije Oosten. Ze gingen op zoek naar de geschiedenis van invloedrijke, verloren beschavingen. Een aantal van hun spectaculaire ontdekkingen ziet u in deze zaal.

Onmisbare schakel

Het Rijksmuseum van Oudheden verwierf sinds zijn oprichting in 1818 een omvangrijke collectie uit het oude Nabije Oosten. Voor archeologen is dat het gebied dat reikt van het huidige Turkije tot en met het Arabisch schiereiland, en van Libanon tot Afghanistan. De meer dan 18.000 voorwerpen bestrijken een periode van ruim dertienduizend jaar. Door de uitwisseling tussen culturen in dit gebied, vormt het oude Nabije Oosten een onmisbare schakel tussen het oude Egypte en de Grieken en Romeinen. En daarmee is het ook een onmisbare schakel tussen de andere collecties van het Rijksmuseum van Oudheden.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de VriendenLoterij.

Oude Nabije Oosten

Oude Nabije Oosten