Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Marein Meijer, assistent-conservator collectie Egypte
&
Helbertijn Krudop, restaurator

Hiernamaals

Mensen in het oude Egypte geloofden in een leven na de dood. Om voor altijd door te leven in het hiernamaals was het essentieel dat het lichaam van overleden mensen zo goed mogelijk bewaard werd. Een mummiekist was een praktische en symbolische manier om het dode lichaam te beschermen en de ziel van de overledene te helpen op de reis naar het hiernamaals.

Kostbaar voorwerp

De meeste mummiekisten werden gemaakt van hout en daarna beschilderd. Een mummiekist was dus een kostbaar voorwerp en zeker niet voor iedere Egyptenaar beschikbaar. Alleen de allerrijksten konden het zich veroorloven om een mummiekist te laten maken. De meeste mummiekisten in de museumcollectie zijn dan ook gemaakt voor (familieleden van) priesters, priesteressen en hoge ambtenaren.

Van rechthoekig naar mensvormig

De oudste mummiekisten waren rechthoekig. De overledene lag op de zij in de kist, de ogen gericht op het oosten, de plek waar elke dag de zon opnieuw geboren wordt. Op het lichaam werd soms een masker gelegd. Die maskers ontwikkelden zich uiteindelijk tot de mensvormige mummiekisten.

Hout of steen

In de egyptologie worden houten kisten vaak mummiekisten genoemd. Voor stenen kisten wordt het woord sarcofaag gebruikt. De geschilderde decoratie heet polychromie (‘veel kleuren’) .

Onderzoek

Onderzoekers kijken steeds meer vanuit verschillende invalshoeken naar mummiekisten. Niet alleen de tekst en de afbeeldingen worden onderzocht, maar ook de gebruikte materialen en technieken. Röntgenfoto’s en andere speciale fototechnieken geven nieuwe informatie over, onder andere, pigmenten en vernis en over hoe de kisten technisch in elkaar zitten. Door monsters te nemen (invasief onderzoek), is het soms ook mogelijk om bindmiddelen en vernis te analyseren of houtsoorten te determineren.

Kennis

Onderzoeken hoe mummiekisten gemaakt zijn, hoe ze er misschien uit gezien hebben en gebruikt werden, werpt meer licht op de context en het oorspronkelijke gebruik van kisten. Daarbij helpt deze kennis ook bij het bewaren van deze kisten voor de toekomst.

Onmisbaar in het Egyptische hiernamaals

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities