“Zonder Maecenas geen Vergilius”
Martialis, Epigrammen, 8.55

Treedt u in de voetsporen van Gaius Cilnius Maecenas?

In de tijd van de Romeinse keizer Augustus steunde de beroemde Gaius Cilnius Maecenas de kunst en cultuur die u in het Rijksmuseum van Oudheden nog steeds kunt bewonderen. Door zijn financiële steun aan Romeinse dichters, zoals Vergilius, kon hij zelf invloed uitoefenen op de onderwerpen die zij behandelden. In ruil daarvoor droegen zij veel van hun werken aan hem op.

Mecenas

Na meer dan tweeduizend jaar is zijn naam nog steeds een begrip. Ons woord ‘mecenas’ is een eponiem: een woord dat teruggaat op de naam van een persoon – in dit geval dus op Gaius Cilnius Maecenas.

Moderne mecenas

Ook ú kunt uw naam doorgeven aan een volgende generatie en een moderne mecenas voor het museum worden. Met een fonds op naam kunt u onderwerpen in het museum steunen die u en wij belangrijk vinden. U kunt uw schenking specifiek aan uw passie of interesse wijden. En u kunt uw naam voor langere tijd als mecenas aan het museum verbinden.

Hoe werkt een fonds op naam?

 • U kunt bij leven of bij testament vanaf € 20.000 eenmalig (of 5 x € 4.000 / 10 x € 2.000 periodiek) een fonds op naam oprichten.
 • U bepaalt de naam van het fonds. Dat kan uw eigen naam zijn, of de naam van een dierbare. Het mag ook een niet herleidbare naam hebben. Uw fonds vormt zo een apart en, indien u dat wenst, zichtbaar onderdeel van het museum.
 • Samen spreken we een doelstelling voor het fonds af: een thema of onderwerp dat u na aan het hart ligt. Denkt u bijvoorbeeld aan een materiaal (metaal, papyrus, prenten), een thema (epigrafie, filosofie, mythologie) een periode (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen) eventueel in combinatie met een geografisch gebied (Nabije Oosten, Klassieke Wereld, Nederland).
 • Het beheer van het fonds ligt volledig bij het museum.
 • Natuurlijk houden we u persoonlijk op de hoogte van werkzaamheden die door uw fonds kunnen plaatsvinden.

Doelstellingen fonds op naam

U kunt bijvoorbeeld denken aan een doelstelling voor uw fonds als:

 • Aankoop, onderzoek, restauratie en presentatie van:
  -prehistorisch erfgoed uit de Noordzee
  -Koptische kunst
  -Etruskische objecten en cultuur
  -negentiende-eeuwse fotografie van archeologie
  -voorwerpen uit oude Nabije Oosten-archeologie
  -Egyptische filologie en archeologie
 • Aankoop van antiquarische boeken
 • Educatie voor speciaal onderwijs

Of misschien heeft u zelf al wel een eigen idee. Een fonds op naam stemmen we graag persoonlijk met u af. U kunt daarvoor contact opnemen met directeur Wim Weijland (stuur een bericht of bel 071 – 5163 105) of relatiebeheerder Vivian Baan (stuur een bericht of bel 071 – 5163 107).

Ring Maecenas Fonds op naam

De maker van deze gouden ring uit de achttiende eeuw werd waarschijnlijk geïnspireerd door het verhaal van Maecenas. Het portret van de weldoener graveerde hij in blauwe lapis lazuli. Hij baseerde zich hierbij op het portret van Maecenas in de Capitolijnse Musea in Rome.