Nalaten aan het Rijksmuseum van Oudheden

Nalaten is een mooie manier om uw liefde voor geschiedenis en oude culturen door te geven aan volgende generaties. Met uw steun in de vorm van een erfenis of legaat kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen zich kan laten inspireren door de oudheid, ook de generaties na ons.

Hoe werkt het?

In uw testament, afgesloten bij een notaris, kunt u het Rijksmuseum van Oudheden op twee manieren opnemen:

  • Als (mede)erfgenaam: hiermee geeft u het museum alleen of samen met andere erfgenamen recht op de nalatenschap.
  • Als legataris: het museum ontvangt een vast geldbedrag, een percentage van de erfenis of specifieke goederen. Denk bij dat laatste aan een huis, of een bijzonder voorwerp.

Als u het Rijksmuseum van Oudheden in uw testament heeft opgenomen, dan vernemen we dit graag om kennis te maken en u uit te nodigen in het museum. Maar als u anoniem wilt blijven, hebben we daar natuurlijk ook respect voor.

Fonds op naam

Wilt u dat uw nalatenschap ten goede komt aan een specifiek thema? En/of dat uw naam voor langere tijd verbonden blijft aan het museum? U kunt bij leven of bij testament vanaf eenmalig € 20.000 (of 5 x € 4.000 / 10 x € 2.000 periodiek) een fonds op naam bij het Rijksmuseum van Oudheden oprichten. U bepaalt zelf de naam van het fonds. Samen spreken we een bestemming af die u na aan het hart ligt. Het beheer van het fonds ligt volledig bij het museum.

We gaan graag in gesprek en zorgen samen voor een goede formulering in uw testament, zodat we zeker zijn dat we aan uw wensen kunnen voldoen.

“Bij het Rijksmuseum van Oudheden hoef je voor een fonds op naam niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. Wij schenken jaarlijks een bedrag, dat in vijf tot tien jaar tijd tot een mooi fonds groeit. Dat zorgt er ook voor dat wij minimaal vijf jaar betrokken worden bij het museum. En als wij overlijden krijgt het museum een deel van de waarde van ons huis. Dat wordt in datzelfde fonds opgenomen. Het Rijksmuseum van Oudheden is heel toegankelijk voor schenkers. Wij hebben met de directeur en assistent om de tafel gezeten en samen nagedacht over de invulling van het fonds. Onze gedeelde interesses komen samen in het fonds voor Antiek Textiel. Op deze manier kan mijn familienaam voortleven.”

Aaltje Knoop & Dik Kompier
Schenkers bij leven en toekomstige erflaters

Vrijstelling erfbelasting

  • Het Rijksmuseum van Oudheden is CBF-erkend en als algemeen nut beogende instelling (ANBI) vrijgesteld van erfbelasting. Wanneer u ons in uw testament begunstigt, komt uw schenking altijd geheel ten goede aan het museum.
  • Overweegt u om objecten te schenken? Daar kunnen fiscale voordelen aan zitten. Neemt u in dat geval eerst contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan het Rijksmuseum van Oudheden kunt u contact opnemen met Vivian Baan via onderstaand formulier. U kunt ook telefonisch contact met haar opnemen via 071 – 5163 107.

(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid