Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Museumles

Voor wie?

Groep 3 en 4

Wat kunt u verwachten?

Goed kijken, dat is wat uw leerlingen tijdens de museumles Tureluurtje | Archeologie van Nederland gaan doen. Per groepje krijgen ze een grote kijkplaat over het leven in een (pre)historische periode. Op de kijkplaat zijn allerlei verrassingen verstopt. Bij de plaat horen ‘tureluur-opdrachten’. In het museum gaan de leerlingen op zoek naar voorwerpen die op de plaat voorkomen en doen ze verschillende opdrachten die met deze voorwerpen te maken hebben. Tijdens de afsluitende les op school vertellen de leerlingen elkaar wat ze hebben geleerd over hun (pre)historische periode.

  • De kijkplaten werden gemaakt door Annet Schaap, bekend van haar tekeningen voor de boeken met Meester Jaap en Superjuffie, en als auteur van het boek Lampje.

Doelen

  • Kennismaking met archeologie en het beroep van een archeoloog;
  • herkennen dat men vroeger in Nederland (in de prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen en moderne tijd) anders leefde dan tegenwoordig;
  • begrip ontwikkelen voor hoe archeologische vondsten ons helpen het verleden te reconstrueren.

Duur

Zeven kwartier / 105 minuten

Reserveren

De museumles Tureluurtje | Archeologie van Nederland kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.

U kunt een museumbezoek met school reserveren voor de periode vanaf 1 september 2020. Wanneer in de tussentijd veranderingen optreden in het aantal toegestane leerlingen nemen we vooraf contact met u op.

Voorbereiden

  • Bespreek het doel van het museumbezoek. Lees ter voorbereiding en voor de introducerende les op school onderstaande docentenhandleiding (download).
  • 6 groepen maken voor de verschillende historische periodes (Steentijd, Metaaltijden, Romeinse tijd, Vroege Middeleeuwen, Late Middeleeuwen en Moderne Tijd).
  • We verwachten voor elk groepje een volwassen begeleider (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een actieve ondersteunende rol, licht hen hierover in.

Meer informatie: info@rmo.nl

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2020)

Bezoek ons: