Lara Weiss en haar team schrijven elke week een digging diary (kijk onder de foto’s)

Opgraving Sakkara 2019

Vrijdag 15 maart 2019 is een onderzoeksteam van het Rijksmuseum van Oudheden in Egypte aangekomen, bij het dorp Sakkara. Dat is de opgravingsplek waar ze elk jaar zes weken onderzoek doen naar een oud-Egyptisch grafveld. Dit jaar gaat het team een stuk grond uitgraven waaronder misschien een graf ligt. Net als vorig jaar komt de Milanese 3D Survey Group een aantal ondergrondse scans uitvoeren. Ook is er een steenrestaurator meegegaan en een specialist voor onderzoek van menselijke resten. Samen met de projectpartners van het Turijnse Museo Egizio hopen we op mooie en interessante vondsten dit jaar.

Samen met Museo Egizio

Het team bestaat uit diverse wetenschappers en staat onder leiding van dr. Lara Weiss, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio, Turijn. Het project wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Sakkara 2019

Teamleden Daniel Soliman en Nicola Dell'Aquila verlaten de opgravingssite.

Sakkara 2019

Teamfoto van alle onderzoekers en lokale medewerkers in het opgravingsseizoen 2019.

Digging diary

Week 6 (19-26 april 2019)

Time flies when you’re having fun! We zijn alweer aan het einde van het opgravingsseizoen. We hebben de site gesloten en alle vondsten veilig opgeborgen in de opslagruimtes. Hieronder bevinden zich veel fragmenten van zogenaamde slipper coffins en van linnen textiel. Deze week werden enkele interessante vondsten gedaan in het nieuwe graf ten noorden van Maya. Dit graf begrijpen we nu beter en we zullen het volgend jaar verder opgraven. We bedanken alle teamleden en werkmannen voor een succesvol seizoen, en ook u, trouwe lezers van onze digging diaries!

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

Digging diary

Week 5 (12-19 april 2019)

Deze week was nogal reisintensief voor de veldleiders, omdat er veel namiddagbijeenkomsten in Caïro waren voor ons ‘Transformatie van het Egyptische Museum in Caïro‘-project ter voorbereiding van de aanstaande grote stuurgroepvergadering aan het einde van deze maand. Daarnaast bezochten we de opening van de mooie tentoonstelling over Tuna el-Gebel van onze Duitse collega’s, en vierden we Europadag in de Europese ambassade (iets vervroegd, rekening houdend met Ramadan). Op de archeologische site zijn we verder gegaan met het uitgraven van de nieuwe tombe.

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

Digging diary

Week 4 (5-12 april 2019)

Week vier was best spannend. We zijn eindelijk begonnen met het onderzoeken van de ondergrondse kamers van Meryneith en Luca begon met het maken van de 3D-modellen. In de tussentijd ging Nico ten noorden van Maya door met het opgraven en vond een aantal erg bijzondere objecten. Stefanie rondde haar restauratiewerk af in het centrale magazine samen met Islam, en Lara en Daniel gingen door met de registratie van kleine vondsten en rondden de reorganisatie van de nieuwe opslagruimtes af.

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

Sakkara 2019

Week 5: werkzaamheden in de ondergrondse ruimtes bij het graf van Meryneith.

Week 5: voorzichtig wordt elk bot gelabeld.

Sakkara_week4_schacht_2019

Week 4: beneden in de schacht van Meryneith.

Sakkara_week4_steen_2019

Week 4: teamleden Daniel Soliman (l) en Huw Twiston Davies (r) buigen zich over een vondst.

Week 3 (29 maart – 5 april 2019)

Onze derde opgravingsweek verliep relatief rustig omdat we nog steeds de stort uit de jaren 80 opgraven. Zonder eerst rondom het zand te verwijderen, zou het namelijk niet veilig zijn het daaronder liggende in 2018 nieuw ontdekte graf op te graven. Terwijl Nico en Paolo met de Egyptische werkmannen hard aan het werk zijn dit probleem op te lossen, hebben de anderen tijd de magazijnen te reorganiseren. Het Polimi-team (3D Survey Group) benut de tijd door het concessiegebied verder in te meten. De fantastische resultaten worden in het digging diary van deze week beschreven.

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

 

Week 2 (22-29 maart 2019)

Afgelopen seizoen heeft het Leids-Turijnse opgravingsteam, samen met de Egyptische autoriteiten in Sakkara, besloten meer te investeren in de restauratie en consolidatie van de vondsten die in het centrale Sakkara-magazijn wordt opgeslagen. Dat geldt ook voor het nieuw opgegraven materiaal. Het plan is om voortaan elk seizoen minstens één restaurator mee te nemen die gespecialiseerd is in een specifiek soort materiaal. Dit seizoen zijn we begonnen met een steenrestaurator en daarom willen we Stefanie Papenheim in het digging diary van deze week het woord geven om zichzelf en haar werk voor te stellen.

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

Week 1 (17-22 maart 2019)

We zijn er! Het opgravingsseizoen in Sakkara loopt dit jaar van 17 maart tot 24 april. Deze bijna 6 weken gaan we benutten om ten noorden van het graf van Maya verder te graven waar we in 2018 de ingang tot een groot graf hadden ontdekt. Daarnaast gaan we in samenwerking met de 3D Survey Group van de Politechnico di Milano de ondergrondse gangen en kamers van het graf van Meryneith (ca. 1325 v.Chr.) verder onderzoeken, dat over een graf uit de 2de dynastie (ca. 2600 v.Chr.) gebouwd staat.  Onze eerste week heeft al een hoop mooie vondsten opgeleverd zoals een stukje Griekse of Koptische papyrus en een offertafeltje.

(Meer lezen? Lees de gehele (Engelstalige) digging diary)

Sakkara_week3_3D_Survey_Group

Week 3: Alessandro Mandelli en Luca Perfetti van de 3D Survey Group onderzoeken het opgravingsgebied.

Sakkara_week3_3D_Survey_Group

Week 3: 3D-model van vondst nummer 92 met kunstlicht. Uitwerking: Luca Perfetti en Alessandro Mandelli.

Sakkara_week2_Stefanie_Islam

Week 2: Stefanie en Islam aan het werk met de vorige week gevonden offersteen.

Sakkara_week2_Stefanie

Week 2: het 'kantoor' in de grafkamer van Maya.

Opgraving Sakkara 2019

Welkom in Sakkara!

Opgraving Sakkara 2019

Valentina Gasparini en Alice Salvador zijn met lokale medewerkers in de tombe van Horemheb aan het werk.