De behandeling van de collectie Koptisch perkament

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een collectie Koptisch perkamenten vellen die dateren uit ongeveer de 4de t/m de 10de eeuw na Christus. In 2021 is de gehele collectie geïnventariseerd en is er gekeken naar een oplossing voor het bergen van de stukken. Op basis hiervan is een projectplan opgesteld. De perkamentvellen, voornamelijk enkele bladen, werden op verschillende manieren bewaard. Ze bevatten veel oude reparaties, die inmiddels hun functie grotendeels verloren waren. De afgelopen maanden is in het restauratieatelier gewerkt aan de uitvoering van het project, waarbij alle 153 perkamentvellen zijn omgepakt en een groot aantal behandeld.

Glasplaten en sigarendoosjes

De meeste vellen werden bewaard tussen glasplaten en enkele waren vastgezet in kartonnen mappen. Losse fragmenten zaten opgeborgen in oude sigaren- of luciferdoosjes en in envelopjes bij elkaar gehouden met paperclips. Ondanks dat de objecten lange tijd op deze manier bewaard zijn gebleven in het depot, is dit niet bevorderlijk voor de conditie van de objecten. Perkament reageert sterk op veranderingen in de luchtvochtigheid en wil zich kunnen aanpassen. Tussen de glasplaten werd het perkament plat gedrukt en kreeg het geen bewegingsruimte. Daarnaast was door de gespreide berging geen goed overzicht van de collectie en nam deze veel ruimte in het depot.

Nieuwe berging

Voor de nieuwe berging zijn verschillende opties met elkaar vergeleken. Gekozen is voor een berging in Melinex-hoezen, vastgezet in zuurvrije kartonnen mappen. Op deze manier kan het perkament vrij bewegen en zijn de objecten goed en veilig hanteerbaar. Daarnaast zijn de perkamentvellen, veelal aan beide zijden beschreven, toegankelijk voor onderzoekers. Een laatste, belangrijke reden voor het opnieuw bergen van de collectie was de plaatsing in het depot: het neemt veel minder ruimte in. De gelijkvormige manier van bergen zorgt ervoor dat er weer een goed overzicht is van de collectie.

Oude reparaties

Veel van de objecten bevatten eerdere reparaties met papier végètal, een transparant papier dat in de negentiende eeuw gebruikt werd in het museum om objecten te verstevigen. Inmiddels zijn deze reparaties verouderd en is het papier végètal broos geworden en sterk verkleurd. Hierdoor verloren de reparaties hun functie, waardoor risico op verdere schade ontstond. Bovendien verstoorden ze de leesbaarheid van de tekst.

Behandeling van de perkamentvellen

Het ompakken van de objecten maakte het mogelijk om, waar nodig, meteen behandelingen uit te voeren. Hierbij zijn de oude reparaties grotendeels verwijderd en de vellen opnieuw verstevigd. Een enkel blad is intensiever behandeld. Deze objecten waren zo sterk vervormd dat de tekst vrijwel geheel onleesbaar was geworden. In dit geval is het perkament in stappen licht bevochtigd en voorzichtig uitgevouwen. Vervolgens is het object meerdere dagen onder bezwaar gelegd zodat het kon wennen aan de ‘nieuwe’ vlakke vorm. Niet alleen kunnen deze perkamentvellen nu ook in de vernieuwde mappen bewaard worden, maar ook de tekst is weer zichtbaar en kan worden bestudeerd.

Resultaat van het project

Na ruim twee maanden werken zijn alle vellen, inclusief de vele kleine fragmenten, behandeld en omgepakt. De gehele collectie Koptisch perkament is nu overzichtelijk bij elkaar opgeborgen in het depot waarbij de ruimte die de collectie inneemt is verminderd. Daarnaast faciliteert de nieuwe berging de toegankelijkheid van de objecten voor onderzoek en tentoonstellingen.

Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

De kleine perkament fragmenten werden bewaard in envelopjes, sigarendoosje en in luciferdoosjes.

Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

De lijm van het papier vegetal wordt losgeweekt, waarna de oude reparatie verwijderd kan worden.

Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

In strijklicht zijn de vele vouwen en deformaties in F 1976/4.7 goed te zien.

Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

F 1976/4.7 na behandeling. Het vel is weer vlak waardoor de tekst grotendeels weer zichtbaar is.

Blog Godelieva van der Randen: oude objecten in een nieuw jasje

De perkamenten vellen en fragmenten in de nieuwe kartonnen mappen. Waar nodig zijn de mappen aangepast aan het object, zoals in het geval van nog intacte katernen.

Godelieva van der Randen

Godelieva (1993) is junior restaurator boek- en papier. Na de bachelor Kunstgeschiedenis volgde ze de master Conservering en Restauratie aan de Universiteit van Amsterdam. Godelieva is in het bijzonder geïnteresseerd in oude handschriften en Islamitische boekbanden. Sinds 2022 werkt zij in het museum aan de collectie Koptisch perkament en papyri.
Lees meer van deze auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reacties

Bedankbrief
14 sep 2023
Een bedankbrief is een krachtig middel om je waardering en dankbaarheid te uiten. Of het nu voor een vriend, familielid, collega, of zelfs een vreemdeling is, het schrijven van een bedankbrief kan een diepgaand positief impact hebben operation zowel de ontvanger als de schrijver.


Beantwoorden

Bert Spenkelink
07 feb 2023
Is de vertaling van deze tekstfragmenten uit Bijbelteksten, psalmen en preken ergens te vinden?


Beantwoorden

Nettie de Vos
07 feb 2023
Ik denk dat de kopten in Nederland wel blij zullen zijn met uw restauratie. Het is namelijk hun erfgoed. Ik ga er vanuit dat ze betrokken zijn geweest.


Beantwoorden

Else van Rijn-Brandsma
02 feb 2023
Super!! Wat heb je toch een interessant beroep erg leuk om hierover te lezen en vooral om het te zien.


Beantwoorden

Lieve Meulenbeld
24 jan 2023
Wat een mooie resultaten! Ik ben benieuwd wat er gedaan is met de oude lucifer- en sigarendoosjes, worden ze bewaard bij de collectie?


Beantwoorden

Godelieva van der Randen
31 jan 2023
Dank! Inderdaad worden van alle verschillende type van de oude opslag (inclusief de lucifer- en sigarendoosjes) een voorbeeld bewaard in de collectie. Ondanks dat het voor de objecten niet meer geschikt is, geven de verschillende opslagmethodes ons informatie over de geschiedenis van het bewaren binnen het museum en is het daarom belangrijk deze te behouden!


Beantwoorden

Inge van Noortwijk
23 jan 2023
En toch nog een vraag: nu de vellen in hun nieuwe mappen zitten; kunnen ze dan niet meer ‘terugschieten’ na een tijdje in hun oude vorm waarin ze zoveel eeuwen gezeten hebben?


Beantwoorden

Godelieva van der Randen
31 jan 2023
Dank voor de leuke reactie en goede vraag! Er is een kans op 'terugschieten' naar de oude vorm wanneer objecten bijvoorbeeld niet lang genoeg onder bezwaar hebben gelegen. Door de objecten in meerdere stappen uit te vouwen en na elke stap de perkamentvellen een aantal dagen onder bezwaar te leggen, voorkom je dit. Het object krijgt zo de tijd om de nieuwe vorm aan te nemen. Daarbij worden de mappen bij elkaar in prentendozen opgeslagen, waardoor de objecten altijd onder licht gewicht bewaard worden.


Beantwoorden

Inge van Noortwijk
23 jan 2023
Wauw! Wat een práchtig werk en wat duidelijk uitgelegd! Trots op mijn dochter!


Beantwoorden