Egyptische tempel

Egyptische tempel uit TaffehEgyptische tempel uit Taffeh

Vanaf 1960 begon de Egyptische overheid met de bouw van een stuwdam in de Nijl. Een groot stuk land in het zuiden van Egypte zou daardoor onder water komen te staan. De vele oude cultuurschatten in het gebied dreigden hierbij verloren te gaan, maar Unesco organiseerde een reddingsplan. Nederland hielp mee met die campagne. Als dank hiervoor ontving het museum een authentieke tempel uit het dorp Taffeh.

Tweeduizend jaar oud

De ruim zes meter hoge tempel werd ongeveer tweeduizend jaar geleden gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Nadat de Romeinen de macht in Egypte hadden gegrepen, zetten ze langs de zuidgrens een reeks forten. Deze tempel hoort bij zo'n vesting. is gemaakt van zandsteen en werd rond het begin van onze jaartelling gebouwd. Hij was eerst gewijd aan de godin Isis en is later als christelijke kerk gebruikt. De tempel is tussen 1960 en 1979 steen voor steen uit elkaar gehaald, getransporteerd en in de entreezaal van het museum weer opgebouwd. Daar kunt u hem nu van alle kanten bekijken, ook van binnen!

Video: Verdronken verleden
Bekijk deel 1 van Verdronken verleden, een film uit de jaren zeventig over de UNESCO-operatie om monumenten uit de oudheid in het Egyptische dorpje Taffeh te redden. In deze film ziet u hoe de redding van het cultureel erfgoed in Egypte in zijn werk ging en hoe de tempel in het museum werd opgebouwd. Op ons YouTube-kanaal staat ook deel 2.