Voor mensen met een visuele beperking

Ook wanneer u een visuele beperking hebt, kunt u in het Rijksmuseum van Oudheden ervaren hoe het leven van Egyptenaren er vroeger uitzag. De workshop Beleef het oude Egypte en de rondleiding Tempels van Egypte zijn geschikt voor een groep van maximaal vier personen met een visuele beperking en hun begeleiders. De workshop en de rondleiding kunnen ook geboekt worden door een gemengde groep (vriendengroep/familie) van ziende personen en blinden en slechtzienden.

Workshop Beleef het oude Egypte

De Nijl, farao’s en hiërogliefen

De workshop Beleef het oude Egypte begint met een introductie over de rivier de Nijl, de vruchtbare levensader in het verder droge en hete Egyptische landschap. U hoort hoe het land geregeerd werd door farao’s en over het prachtige hiërogliefenschrift dat gebruikt werd. Maar u gaat vooral zelf aan de slag in deze workshop: voelen, ruiken en doen.

Geuren

De farao bracht offers aan de goden om hen tevreden te houden. De geur van wierook symboliseerde hun aanwezigheid in de tempels. Maar welke geur werd hiervoor gebruikt? Probeer de vijf belangrijkste geuren te herkennen en stel u voor dat u zelf in een tempel staat.

Voelen

Ga met uw handen langs de tekens van het hiërogliefenschrift en leer waarom een farao meerdere namen had en wat die betekenen. Voel de materialen die werden gebruikt om een lichaam te mummificeren en u ontdekt wat er bij een mummificatie zoal moest gebeuren, in welke volgorde en waarom. Aan het eind van de workshop wordt uw puzzeltalent op de proef gesteld. Lukt het u een driedimensionale piramide in elkaar te zetten?

Rondleiding Tempels van Egypte

Tempel van Chonsoe

De rondleiding Tempels van Egypte start met een bespreking van de tempel van Chonsoe, die staat langs de oostoever van de Nijl. Met behulp van een maquette voelt u de indeling van dit typisch Egyptische heiligdom, van voren naar achteren, van de toegangspoort op het voorplein tot binnenin de tempel, waar het beeld van de god in een kapel bewaard werd.

Tempel voelen en horen

Vervolgens bezoekt u de echte Egyptische tempel van tweeduizend jaar oud in de centrale hal van het museum. Met handschoentjes aan mag u van alles aanraken. Uw gids neemt u mee door de tempel, langs alle onderdelen van de architectuur. Ook in deze tempel start u bij de toegangspoort, waar u de stenen hoekversieringen kunt voelen. Wanneer u door de poort stapt, hoort u aan het verschil in akoestiek dat u omgeven bent door de stenen muren.

Vreemd stenen beeld

Verderop in het museum kunt u een kapel aanraken, waarin een godenbeeld werd bewaard. Kunt u tenslotte met uw handen ontdekken wat er voor vreemds aan de hand is met het stenen beeld van Chety, de schatbewaarder van de farao?

Beleef-workshop voor kinderen met een visuele beperking, blinden en slechtzienden

Visuele beperking blinden en slechtzienden