Lezing in het museum of thuis

U kunt de RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

RoMeO-lezing door Ruurd Halbertsma

Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, vertelt in deze RoMeO-lezing over de bewogen geschiedenis van de stad Paestum, in het zuiden van Italië. Hij doet dat aan de hand van topstukken in de nieuwe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen. Hij vertelt over voorwerpen die uit drie buitenlandse collecties komen: het museum van het archeologisch park van Paestum, het Louvre en de Antikensammlung in Berlijn. Sommige objecten werden zelfs nooit eerder uitgeleend aan een ander museum.

  • datum: dinsdag 14 mei 2024
  • tijd: 19.30 – 20.30 uur (museum open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt de RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Heiligdommen voor drie godinnen

Het verhaal over Paestum neemt u mee terug naar het jaar 600 v.Chr. In die tijd werd ten zuiden van Napels een Griekse stad gesticht, de plaats waar nu de best bewaarde tempels uit de oudheid staan. Deze heiligdommen waren gewijd aan drie godinnen: Hera, de echtgenote van oppergod Zeus, Athena, de godin van de wijsheid, en Aphrodite, de godin van de liefde.

Lucaniërs en Romeinen

De stad Paestum, die aanvankelijk Poseidonia heette, kende in de 4e eeuw v.Chr. een Lucaans-Griekse mengcultuur. De Lucaniërs vormden een inheemse bevolkingsgroep, die zich assimileerde aan de Griekse migranten. In de 3e eeuw v.Chr. namen de Romeinen de macht in de stad over en veranderden de naam in Paestum.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO om 19.30 uur een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de RoMeO-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Paestum tempels site

Twee van de tempels bij de Zuid-Italiaanse stad Paestum | foto: Servaes Neijens